STK'lar: DTP süreci iyi yönetemedi

Diyarbakır’da ortak açıklama yapan sivil toplum kuruluşları, PKK’lıların teslim olması sırasında yaşanılanlar nedeniyle DTP’yi eleştirdi. Açıklamada, “DTP süreci iyi yönetemedi. Daha hassas davranmalı ve insiyatif almalıdır” denildi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) toplantı salonunda Ticaret Borsası, Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği, Ziraat Odası, Eczacılar Odası, Doğu Mermerciler Derneği, Mali Müşavirler Odası'nın aralarında bulunduğu toplam 15 sivil toplum örgütü ortak açıklama yaptı.

Ortak açıklamayı okuyan TSO Başkanı Galip Ensarioğlu, tarihinin en büyük siyasi projesi olarak değerlendirdikleri ''Demokratik Açılım Projesi'' ile toplumun değişik kesimlerinin görüşü alınarak olumlu bir çalışmanın başlatıldığını söyledi.

Henüz sürecin başında ve bu sürecin kolay olmayacağını, bazen kesintilere uğrayabileceğini, bazen de inişli çıkışlı olabileceğini belirttiklerini kaydeden Ensarioğlu, herkesin sabırlı olması gerektiğini aktardı.

Yürütülen çalışmalar kapsamında bir kısım terör örgütü üyelerinin Habur'dan bir kısmının da Avrupa'dan ülkeye girişlerinin olacağının ifade edilmesinin bölgede insanların umutlanmasına ve olumlu bir havanın oluşmasına neden olduğunu kaydeden Ensarioğlu, ''Karşılama törenlerinde bölge halkının barışa olan özleminin ifade biçiminin ülkenin batısında farklı yorumlara neden olduğunu, bazı medya ve siyasi grupların bunları kullanmaktan çekinmediğini'' savundu.

Ensarioğlu, şöyle konuştu: “Bu sürecin oluşmasında olumlu katkıları sunmuş olan ve bu kitle üzerinde üzerinde belirleyici etkisi olan DTP bu son gelişmeleri iyi yönetememiş, oluşan durumun arkasına düşmüştür. Bundan sonra DTP'nin daha hassas davranmasını ve inisiyatif almasını bekliyoruz."

''Hiçbir siyasinin bu sorunun çözümü için bu kadar risk almadığını belirten Ensarioğlu, “Bu süreç heba edilmemeli” dedi.

Ensarioğlu, şunları söyledi: “Artık adım atmak lazım. Anayasa değiştirilmeden önce yasal düzenleme yapılmalı. Basın yayın önünde engeller kaldırılmalı, yer ve yöre isimlerinin değiştirilmesi lazım. Seçmeli ders ile başlayıp Anayasa değişikliğiyle ana dilde eğitime kadar gidecek sürecin başlatılması gerekiyor. Dağdan inişlerin kolaylaştıracak düzenlemeler yapılmalı. Barışın dili çok hassastır. Batı ve Doğu'da yaşayanların karşılıklı empati yapması lazım.''

Sayfa Yükleniyor...