Tribünde şiddet çocukları uzaklaştırıyor

TFF Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Egemenoğlu, statlarda yaşanan şiddetin önemli bir sorun olduğunu vurgulayarak, tribünlerdeki çocuk sayısının her geçen gün azaldığını söyledi.

Tribünde şiddet çocukları uzaklaştırıyor

Egemenoğlu, statlarda yaşanan şiddetin tüm tedbirlere rağmen yıllardır yaşanmaya devam ettiğini belirterek, bu durumun bir an önce çözüme kavuşturulması için çaba sarf ettiklerini kaydetti.

Liglerde son haftalara yaklaşırken şiddetin daha da arttığına dikkati çeken Egemenoğlu, şunları söyledi:

''Sporda şiddet özellikle futbolda kendini gösteriyor. Tribünlerdeki şiddeti yıllardır önlemeye çalışıyoruz, ancak çeşitli nedenlerden bir türlü bitirilemiyor. Bu şiddet giderek önemli bir sorunu ortaya çıkartıyor. Tribünlerdeki çocuk sayısı giderek azalıyor. Bu durum futbolun geleceğini tehlikeye düşürüyor. Eğer futbol onların zihinlerine bir korku unsuru olarak yerleşirse çocukları futboldan uzaklaştırırız. Onlar bizim alt yapımız. Bu tehlikeyi görmemiz lazım.''

ŞİDDETİ ÖNLEME ÇABALARI
Egemenoğlu, şiddeti önleyebilmek için ocak ayında Antalya'da Futbolda Şiddet ve Düzensizliği Önleme Platformu ''Çözüme Doğru-2'' toplantısı düzenlediklerini hatırlatarak, çözüm önerilerine ilişkin görüşlerini açıkladıklarını belirtti.

Bu görüşlerin en önemlisinin Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapılması olduğunu ifade eden Egemenoğlu, şöyle devam etti:

''Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesiyle ilgili kanun bir an önce yenilenerek, cezalar ağırlaştırılmalı. Holiganizmden en çok başı ağrıyan ülke olan İngiltere böyle yaptı ve olumlu sonuçlar aldı. Biz de bu düzenlemeyi yapmalıyız. Olaylara karışanlara gerekirse ömür boyu statlara girmeme cezası vermeliyiz. Para cezalarını ağırlaştırmalı ve muhakkak tahsilatının yapılabilmesini sağlamalıyız. Eğer şiddeti bitirmek istiyorsak yapılması gereken en temel şey bu. Biz iki hafta önce bu konuda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile bir toplantı yaptık. Onların sporda şiddeti önlemede taraf olan İçişleri Bakanlığı, Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ile Futbol Federasyonu yetkililerini bir an önce bir araya getirmelerini bekliyoruz. Bir araya gelerek kanunda yapılması gereken düzenlemelerle ilgili örnek teklifimizi hazırlamalıyız. TFF'nin gerekli düzenlemelere ilişkin teklifi hazır. Bir an önce bu kurul toplanarak örnek teklifini hazırlayarak, TBMM Başkanlığı'na sunmalı.''

ŞİDDETİN PSİKOLOJİK BOYUTU
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ünal ise statlarda şiddet olaylarına karışanların dürtü denetiminde zorlanan kişiler olduğunu belirtti.

Vatandaşların statlarda toplu halde bulunmalarından da cesaret aldıklarının altını çizen Ünal, şunları kaydetti:

''Statlardaki şiddet toplumsal yaşamın bir yansıması. Vatandaş günlük hayatında karşılaştığı ekonomik ve sosyal zorluklarda biriktirdiği sorunlarını maça giderek atmak istiyor. Orada da hakem hata yapınca veya futbolcu gol kaçırınca buna tepki gösteriyor. Bu noktada öfkesini kontrol edemeyen kişiler toplu halde hareket etmenin verdiği güvenle çevresine zarar veriyor. Bir de bu kişiler alkol kullanınca kontrol edilemez hale geliyor. Bu tarz kişiler bir an önce doktor kontrolünden geçmeli.''

Sayfa Yükleniyor...