Ümit Boyner'i ağlatan kızlar

Yetiştirme yurtlarındaki genç kadınların güçlendirilmesi ve işgücüne katılımları için yola çıkan  “Nar Taneleri" projesinin ilk eğitim çalışması yapıldı.

Ümit Boyner'i ağlatan kızlar

SHÇEK’e bağlı yetiştirme yurtlarında yetişmiş, en az lise mezunu, 18–24 yaş arasındaki genç kadınların güçlenmeleri ve üretime katılmaları için Mart ayında start alan “Nar Taneleri: Güçlü Genç Kadınlar, Mutlu Yarınlar” projesinde ilk adım Ankara'daki eğitimlerle ivme kazandı.


Nar Taneleri’nin hayata ve istihdama hazırlanmaları için gerçekleştirilen Ankara eğitimlerinde 14 gönüllü rehber öğretmen, 19 genç kadınla ilk kez bir araya geldi. 4-19 Temmuz tarihleri arasında yoğun bir içerikle gerçekleşen programda, iletişimden kariyer planlamaya, CV hazırlamadan mülakat uygulamalarına, toplumsal cinsiyet eşitliğinden siyasal katılıma kadar onbir konuda eğitim verildi.

Boyner Holding ve Grup Şirketleri’nin finanse ettiği proje, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA)’nun teknik ve mali yürütücülüğünde Personel Yönetimi Derneği (PERYÖN)’nin ortaklığıyla, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR)’nun işbirliğiyle yürütülüyor. 

Projenin eğitim çalışmalarının ikinci ayağı 1 Ağustos’ta İstanbul'da başlayacak. 22 'Nar Tanesi’nin katılımıyla gerçekleşecek eğitimler tamamlandıktan sonra Nar Taneleri, eşleştikleri öğretmenleri tarafından bir yıl boyunca izlenecek ve desteklenecek.

AĞLAMAKTAN KORKUYORUM
İstanbul Cezayir Restaurant'ta düzenlenen basın toplantısında, Ankara'daki eğitimlerin sonuçları paylaşıldı. Projenin finansmanını üstlenen Boyner Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, projeyle ilgili düşünce ve izlenimlerini aktarırken zaman zaman duygusal anlar yaşadı.

Ankara'daki eğitimlere katılmayan ama onların eğitim sonrasında söylediği, "Eğitimler sırasında öksüz olduğumuzu bize unutturdunuz. Eğitimler bitti, biz yine öksüz kaldık" sözlerinden çok etkilenen Boyner, "Karşılarında ağlamaktan korkuyorum" dedi.

Ümit Boyner'i ağlatan kızlar - 1

İşe alınma konusunda kendi şirketlerinin öncü olup olmayacağı sorusuna, "Yukarıdan direktif vermeden İnsan Kaynakları, mağaza ve şirket yöneticilerinin 'pozitif ayrımcılık' yapmaları daha gerçekçi olacaktır. Boyner Grup'ta istihdam önceliği sağlanacak ama, bunun sürece yayılarak, kendi doğal sürecinde gerçekleşmesini daha sağlıklı buluyoruz" yanıtını veren Ümit Boyner, sözlerini sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu konu özel sektörün çok el attığı bir konu değil. Çalışanlarımız bu projeye sahip çıktılar. Boyner Grup'ta 1200 gönüllü çalışanımız var. Projede en değerli gördüğüm şeylerden biri, dinamik bir proje olması. 'Yurt çocuğu' konusundaki algılamada normalleşme sağlayabilirsek, kendimizi başarılı kabul edeceğiz."



ATEŞ GİBİ DEĞİL SU GİBİ OLMAK İSTİYORUZ
BM Nüfus Fonu Proje Koordinatörü Meltem Ağduk ise 5 yıl olarak planlanan projeye devam edilebileceğini söyledi. "SHÇEK içinde bir kapasite oluşturup, projeyi 5 sene sonunda orada sürdürülebilir hale getirmek istiyoruz. Ateş gibi değil su gibi olmak istiyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren yaş sınırını 16 yaşa çekeceğiz, lisede okuyan çocuklara da ineceğiz. Yaşı 16'ya çektiğimizde kariyer planı yapmalarına daha çok katkı yapabileceğiz" dedi.

Eğitim programının içerisinde, istihdama hazırlık, kendini tanıma, kadın güçlendirme eğitimleri, sosyal etkinlikler, psikolojik destek, kendini tanıma, motivasyon, olumsuz duygu ve stres yönetimi, kendini ifade etme, CV hazırlama-mülakata hazırlık, dış görünüş ve beden dili, farkındalık, özgüven, iş arama becerilerinin geliştirilmesi, meslek seçimi ve kariyer planlama gibi başlıklar yer alıyor.

BİZE ACIMASINLAR
Proje Koordinatörü-Sosyal Hizmet Uzmanı Gül Erdost, Ankara'daki eğitimden izlenimlerini şu sözlerle anlattı: "Ankara'daki eğitimlerin başlangıcında bize 'Neden böyle birşey yapıyorsunuz, ne çıkarınız var?' diye sordular. Çoğu basınla karşılaşmak istemiyor. Kendilerine acınmasını istemiyorlar. 'Bize acımasınlar' diyorlar.

GÖRÜŞMEYE DEVAM...
Beş yıl boyunca yeni illerin katılımıyla geliştirilecek olan Nar Taneleri Projesi’nin ilk yılında Ankara, Balıkesir, Konya, Eskişehir, İstanbul, Kayseri ve Bursa illerinden toplam 157 genç kadına, görüşme yapmak üzere davetiye gönderildi. Davete 54 genç kadın katıldı. Daha sonra genç kadınların bulundukları illere göre Ankara ve İstanbul’da eğitimler organize edildi. Ankara eğitimine, Eskişehir’den 3, Ankara’dan 7, Konya’dan 4, Balıkesir’den 5 olmak üzere toplam 19 genç kadın katıldı. Program süresince en az iki kez akşam yemeğinde bir araya gelen Nar Taneleri ile gönüllü mentorları bundan sonraki süreçte bir yıl boyunca ayda en az bir kez yüzyüze, haftada bir kez de telefonla görüşecekler.

Ümit Boyner'i ağlatan kızlar - 2

NAR TANELERİ NELER DEDİ?
“…..görevli değil gönüllüydünüz. Tek bir ayrıntıyla inancımızı yitirebilirdik…..kadın olmaya ve hayatta kendimizi göstermeye daha bir cesaretli, hayatı kendi bildiklerimle kendimce yaşamaya bir kez daha hevesli hissettim….” - Nar Tanesi

“Değerli olduğumuzu bizlere siz hissettirdiniz. Kendime yeniden güvenim geldi, umutlarım yeniden filizlendi. - Nar Tanesi

“…Ben bu eğitimde kendimi sevmeyi, değer vermeyi, ve en önemlisi hedeften vazgeçmemeyi öğrendim. Olumsuz yerine olumlu düşünmeyi, stres yapmak yerine stresle baş etmeyi öğrendim…” Nar Tanesi

“…Burada öğrendiğim birçok şeyi sevginizle birleştirip hayatıma yön vereceğim. Önceki hayatımda ‘ben buralara gidemem, göremem’ diyordum. Ama sizin sayenizde gittim, gördüm, öğrendim. Demek ki isteyince herşeyi yapabiliyormuşum…” - Nar Tanesi

Sayfa Yükleniyor...