Uykusuz arı oynamaz

Yorgun ve uykusuzken kimse iyi çalışamaz. Balarıları da buna dahil...

Uykusuz arı oynamaz

Besin arayan balarıları  (Apis mellifera), kovandaki diğer arılara nektar bakımından zengin çiçekleri ve polenleri nerede bulabileceklerini tam olarak 'söylüyorlar'. Bu bilgiyi ise sıra dışı bir şekilde yaptıkları dansla aktarıyorlar.

Austin Üniversitesi'nden Dr. Barrett Klein, arıların uykusuz kaldıklarında insanların iş performansının düşmesine benzer şekilde iletişim problemi çekmeye başladıklarını ve yiyecek kaynaklarının koordinatlarını diğer arılara net bir şekilde aktaramadıklarını belirtiyor.

Balarıları normalde insana benzer şekilde, gecede 8 saat kadar uyurlar. 50 arı üzerinde yürütülen deneyde, grubun yarısının uykusu manyetik bir cihazla bozulup tüm gece boyu ayakta tutulduktan sonra davranışları gözlenmiş ve güzel bir uyku çekmiş olan diğerleriyle karşılaştırılmış. Dinlenmiş arılar oldukça hızlı ve keskin açılarla süslü net bir dans ortaya koyarken, yorgun arıların hareketleri çok daha yavaş seyretmiş ve açılarda çok büyük varyasyonlar ortaya çıkmış.

Dr. Klein, uykusuz arıların danslarının yanlış olmadığını ancak dinlenmiş arılarınkine göre daha belirsiz bir tarif içerdiğini bunun da çiçek ziyaretlerinin çok daha verimsiz gerçekleşmesine yol açacağını söylüyor.

Uykunun önemi Drosophila sineklerinde yıllar boyu çalışılmış olmasına karşın, Barrett'in çalışması sosyal böceklerde görülen uyku ve bunun iletişime olan etkilerini ortaya koyan ilk araştırma.

Sayfa Yükleniyor...