Vali Güler İstanbulluları uyardı!

Meteorolojinden alınan bilgiler doğrultusunda, bu akşam saatlerinde başlayacak yağışın yarın da etkisini artırarak sürdüreceğini belirten İstanbul Valisi, alınması gereken önlemleri anlattı, vatandaşlara seslendi.

Vali Güler İstanbulluları uyardı!

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında bazı açıklamalarda bulundu.

Güler, meteorolojinden alınan bilgiler doğrultusunda, bu akşam saatlerinde başlayacak yağışın yarın da etkisini artırarak sürdüreceğini belirterek, kriz merkezinin 24 saat esasına göre çalışmalarını sürdürmeye devam edeceğini söyledi.

''Maalesef daha önce alınan yağış miktarına yakın yağış olacak, tedbirleri buna göre düzenledik'' diyen Güler, bu tip afetlerde idareye düşen görevin, afetin hangi sebepten meydana geldiğini belirlemek, acil müdahale ile can ve mal güvenliğini koruyacak tedbirleri almak olduğunu kaydetti.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
İstanbul Valisi Muammer Güler, yarın alınması gereken önlemlere de değinerek, sözlerine şöyle devam etti:

''Sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde görülecek yağış, cumartesi etki alanı ve şiddetini artıracağı bilindiğinden, taşkınlara karşı riskli durumda bulunan, daha önce de ev ve iş yerlerinde su baskınlarına maruz kalan vatandaşların duyarlı olmasını istiyoruz. İstanbul'un genelinde su tahliye kanalları ve derelere yakın yerlerde araç bulundurulmamalı, malzemelerini iş yerlerine dahi bırakmasınlar. Vatandaşlar, yağışlı havalarda zorunlu olmadıkça özel araçla yola çıkmasınlar. 'Ne yapalım' diyenlere de 'Hiç kimseye yola çıkmayın, evinizde bekleyin' demiyoruz. Azami olarak toplu taşım araçlarını kullanın. Yağışlı durumlarda, riskli olan yollarda alternatif olarak TEM yolunun kullanılması, mümkünse toplu taşım araçlarının kullanılmasını öneriyoruz.''

Basın Ekspres Yolu'nun bazen trafiğe kapalı olduğunu, bazen de trafiğin kontrollü olarak verildiğini belirten Güler, yola şu anda trafiğin kontrollü olarak verildiğini bildirdi.

Herhangi bir taşkın tehlikesinde öncelikle Basın Ekspres Yolu'nun trafiğe kapatılacağını kaydeden Güler, ''Sürücülerin bu durumda alternatif yollar olan durumda TEM veya sahil veya E-5 karayolunu kullanmaları gerekmektedir. Atatürk Havalimanı'na gidecek olan sürücülerin de E-5 veya sahil yolunu kullanmaları gerekmektedir'' dedi.

''GÜVENLİK ŞERİDİNİ İHLAL EDİNE İHBAR EDİN''
Vali Güler, TEM otoyolu üzerindeki güvenlik şeritlerinin acil müdahale araçları için tahsis edildiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

''Maalesef, vatandaşlarımız ilk iş olarak güvenlik şeritlerini işgal ediyor. Güvenlik şeridini işgal edilen araçların derhal trafikten men edilmesi lazım. İstanbul'da yaşayan vatandaşlara düşen en önemli görev, güvenlik şeridini kullanmamalarıdır. Vatandaşlar, güvenlik şeridini kullanan araçların plakalarını alsınlar, en yakın polise veya 155'e bildirsinler. Bu konuda İstanbullular'ın duyarlı olmasını istiyorum. Gerekli uyarının bizzat vatandaşlar tarafından verilmesi herkes açısından önemli bir konudur. Sadece bugün için değil, önümüzdeki bütün önemli dönemler için güvenlik şeritlerinin mutlaka açık tutulması lazım. Bir ülkenin gelişmişliği, vatandaşlarının duyarlılığı güvenlik şeritlerinin açık veya kapalı olmasına bağlıdır.''




İstanbul ve ilçelerinde hafta başından itibaren yoğun bir yağış dönemi yaşadığını, mevsim normallerinin çok daha üst düzeyinde, neredeyse bir yılda alınan yağışın 3'te biri kadar yağışın 6 saatlik sürede düştüğünü belirten Güler, bir günde metrekareye Çatalca'da 205, Silivri'ye 200 ve İkitelli'ye 181 kilogram yağış düştüğünü, bunun da yaşananların ne denli doğal afet sınırları içinde olduğunu gösterdiğini anlattı.

Güler, ''Devletin bütün kurumları bu sel afetinde etkin müdahaleyi gerçekleştirebilmişlerdir. Böylesine büyük bir afette daha büyük kayıpların yaşanması önlenmiştir. Ölüm olaylarında doğrudan selle ilgisi olmayabilecek ya da bu kadar sayı kapsamayacak sayılar gerçekleşti, bu da üzüntümüzü artıran bir neden'' diye konuştu.

Çatalca merkez ve köylerinde gerekli tedbirlerin alındığını, 10 bin dekar tarım alanı ile 200 evin zarar gördüğünü, 30 evin yıkıldığını ve bazı vatandaşların da geçici barınma merkezlerinde kaldığını belirten Güler, Çatalca'da 240 küçükbaş hayvan ve 30 atın telef olduğunu bildirdi.

Güler, hem Çatalca hem Silivri hem de merkezdeki hasar durumundan sonra oluşturulan 44 hasar tespit komisyonunun çalışmalarını sürdürdüğünü, faaliyetlerin Cumartesi ve Pazar günü de devam edeceğini kaydetti.

Silivri'de 900, Selimpaşa'da yaklaşık 700 evin su altında kaldığını, 3 binanın yıkıldığını, 150 otomobilin denize sürüklendiğini ve bazı küçük teknelerin battığını belirten Güler, şehir içinde 20'ye yakın otomobilin sel sularına kapıldığını anlattı.

Bazı okulların, sağlık ocaklarının ve hastanelerin su altında kaldığını, D-100 karayolunun Selimpaşa-Edirne istikametinde de yer yer bozulmalar olduğunu kaydeden Güler, Çatalca'da bazı köprülerin yıkıldığını, zarar gördüğünü ifade etti.

Güler, İstanbul Valiliği koordinesinde 1. Ordu Komutanlığı, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Karayollları 1. ve 17. Bölge

Müdürlüğü, büyükşehir ve ilçe belediyeler, Kızılay ve özel sektörün bütün birimleriyle müdahale edildiğini, halen de temizleme, iş yerlerindeki araçların çekilmesi çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti.

İstanbul'da meydana gelen afette Basın Ekspres Yolu'nun devre dışı kaldığını ve gelen büyük taşkının ağırlıklı olarak TIR garajında ve iş yerlerinde taşkınları beraberinde getirdiğini vurgulayan Güler, bununla ilgili düzenleme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...