Yeni kabine ve 26 bakan

Başbakan Erdoğan, yeni kabineyi açıkladı. 8 bakan kabine dışında kalırken, 9 yeni isim de kabineye girdi. Bakan olan Bülent Arınç, Cemil Çiçek’le birlikte Başbakan Yardımcısı oldu. Nazım Ekren kabine dışına çıkarılırken; Ahmet Davutoğlu Dışişleri Bakanı oldu.

Yeni kabine ve 26 bakan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği basın toplantısında Bakanlar Kurulu'nda yapılan değişiklik ve yeni görev dağılımını açıkladı.

Erdoğan şunları söyledi: "Revizyonla ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanı’yla bir ön görüşmem oldu. Az önce de listemi sundum. Mevcut kabineden kalan arkadaşlarım ve kabinede olan arkadaşlarım için şunları söyleyeyim, değişikliği hatalar, yanlışlar üzerine yapılmış olarak tanımlayamam, kimsenin böyle tanımlanmasını da kabul etmem.

İnanıyorum ki bundan sonra verilecek görevi de aynı heyecanla yapacaklardır. Zaman zaman değişimin yeni bir heyecan getirmesi, psikolojik açıdan da bir hava yaratıyor. Yeni arkadaşlarım ve yer değiştirdiğim arkadaşlarım var."


Erdoğan'ın açıkladığı yeni Bakanlar Kurulu listesi şöyle:
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Cemil Çiçek
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Bülent Arınç
Devlet Bakanı (Ekonomiden Sorumlu) ve Başbakan Yardımcısı: Ali Babacan
Milli Savunma Bakanı: Vecdi Gönül
İçişleri Bakanı: Beşir Atalay
Dışişleri Bakanı: Ahmet Davutoğlu
Maliye Bakanı: Mehmet Şimşek
Adalet Bakanı: Sadullah Ergin (Hatay Milletvekili)
Milli Eğitim Bakanı: Nimet Çubukçu
Bayındırlık ve İskan Bakanı: Mustafa Demir (Samsun Milletvekili)
Sağlık Bakanı: Recep Akdağ
Ulaştırma Bakanı: Binali Yıldırım
Tarım ve Köyişleri Bakanı: Mehmet Mehdi Eker
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Ömer Dinçer (İstanbul Milletvekili)
Sanayi ve Ticaret Bakanı: Nihat Ergün (Kocaeli Milletvekili)
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Taner Yıldız (Kayseri Milletvekili)
Kültür ve Turizm Bakanı: Ertuğrul Günay
Çevre ve Orman Bakanı: Veysel Eroğlu
Devlet Bakanı: Egemen Bağış
Devlet Bakanı: Hayati Yazıcı
Devlet Bakanı: Mehmet Aydın
Devlet Bakanı: Faruk Nafiz Özak
Devlet Bakanı: Mehmet Zafer Çağlayan
Devlet Bakanı: Faruk Çelik
Devlet Bakanı: Cevdet Yılmaz (Bingöl Milletvekili)
Devlet Bakanı: Selma Aliye Kavaf (Denizli Milletvekili)



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kabine ile ilgili önerileri olduğunu, bunları değerlendirdiklerini söyledi.

Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği basın toplantısında Bakanlar Kurulu'nda yapılan değişiklik ve yeni görev dağılımını açıkladı.

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin ''kabinedeki değişikliğin bir güven oyu gerektirip gerektirmeyeceği, bu konuda bir düşüncesi bulunup bulunmadığı'' yönündeki sorusu üzerine, ''Biraz garip soru olmadı mı?'' karşılığını verdi.

Aynı gazetecinin ''Bu yönde yorumlar vardı, o yüzden'' şeklindeki yanıtı üzerine Başbakan Erdoğan, ''Bir defa böyle bir soruyu abesle iştigal olarak görüyorum. Şu anda 9 arkadaşım, 1 tanesi parlamentonun dışından olmak üzere, yeni olarak kabineye giriyor. Diğerleri kabine içerisindeki yer değişikliğini yapıyorlar. Bunlar tamamıyla şu anda AK Parti iktidarının tasarrufudur. AK Parti'nin de böyle bir güven oyuna ihtiyacı yoktur'' dedi.

Ekonominin koordinasyonu konusundaki değişikliklere neden ihtiyaç duyulduğu ve ne tür bir farklılığın olacağı yönündeki soru üzerine de Başbakan Erdoğan, ''Ekonomi koordinasyonu zaten vardı. Fakat burada çok daha farklı bir koordinasyon gereğini duyduk'' yanıtını verdi.

''Bu koordinasyonun çok daha güçlü hale gelmesini, tek elden yürütülecek bir yapı olmasını istediklerini'' belirten Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bunun için de Ali Bey'de özellikle finans sektörünü toparlayalım dedik, ağırlıklı olarak ve Hazine ile müşterek olarak bunu götürelim. Örneğin artık bir DPT gibi kuruluşlar, GAP, DAP bunların hepsi bir başka bakan arkadaşımıza, örneğin Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz arkadaşımıza... Bu arkadaşımız, DPT'den gelmiş, yöreyi iyi tanıyan, bilen ve yurt dışı eğitimi falan güçlü olan bir arkadaşımız.

Bu bakımdan onunla hem bölgeyi özellikle tanıdığı için, oraya yüklenmemiz gerekiyor. GAP'ı DAP'ı çok iyi götürmemiz gerekiyor. DPT'de de zaten bu çalışmaların içerisinde olduğu için bunu böyle uygun gördük.''

DAVUTOĞLU'NUN ATANMASI
''Kabine'de ilk kez seçilmiş olmayan bir ismi dışarıdan alıyorsunuz. Buna neden gerek duydunuz? Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu değişim sırasında gerek modalite olarak gerek isim bazında önerilerini aldınız mı?'' şeklindeki soruyu yanıtlarken Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''Önerisinin olmaması mümkün değil, önerileri oldu, bunları değerlendirdik. Böyle bir değişim noktasında da yani Dışişleri çalışmaları içerisinde gerek Başbakanlık müşaviri olarak, ondan sonra da biliyorsunuz büyükelçilik unvanını alan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Bey, gerek Abdullah Gül Bey'in Başbakanlığı döneminde, gerekse benim Başbakanlığım döneminde gerçekten yoğun bir Dışişleri sirkülasyonunun içerisinde oldu. Cumhurbaşkanlığı döneminde Abdullah Gül Bey'in, gerekse benimle gerek Dışişleri bakanımızla hakikaten bu işin içerisinde çok çok büyük bir emek verdi. Dışişleri camiamızı gerek burada, gerekse yurt dışında gayet iyi tanıma fırsatını buldu ve birikimi bu işe çok çok gerçekten fırsat tanıyan bir kıymet, bir değer olduğu için, Dışişleri Bakanlığında istifade edeceğimize inandığım için kendilerini bu göreve getirmeyi faydalı gördüm.''

BAKANLIKLARDA DÜZENLEME
Bir gazetecinin, ''Yerel yönetimlerden sorumlu devlet bakanlığının kurulması, Bilim ve Teknoloji Bakanlığının kurulması, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının ayrılması gibi bir takım teknik düzenlemelerin de yapılacağı söyleniyordu, bekleniyordu. Yasal düzenlemeler de gerekiyor bunların bir çoğu için. Bununla ilgili bir çalışma olacak mı önümüzdeki süreçte?'' sorusu üzerine Başbakan Erdoğan şunları kaydetti:

''Bunlar tabii hep dedikodu. Aslında biz tabii biliyorsunuz çok iddialı bir şekilde 2002 seçimlerine girdiğimizde bakan sayısını azaltmak üzereydik. O seçimlerde nitekim devlet bakanlığı sayısını on tane azalttık, düşünün. Ondan sonra maalesef iki tane artırdık. Eğer bu dediklerinizi de yapmaya kalkarsak biz icracı bakanlıklarda da artmaya gideriz.

Kaldı ki biz Kültür ve Turizm Bakanlığını o dönemde mesela birleştirdik. Çevre ve ormanı aynı şekilde birleştirdik. Bunların birbirini güçlendirdiğine inanıyoruz. Mesela ben kültürü turizmden ayrı düşünemiyorum. Neden düşünemiyorum? Çünkü turizmin en önemli kaynağı, hareketini sağlayan bir defa özellikli olarak bunu söylüyorum turizmdir. Turizmin de hareketini sağlayan kültürdür.

Kültür varlıklarınız turizmi tahrik eder, turizmden elde ettiğiniz imkanlar da kültür varlıklarınızın kalıcılığını sağlar. Bu bakımdan birbiriyle iç içe olan iki yapı bu, iki kurum. Bunları birbirinden ayırmak bana göre çok yanlış.

Bugün mesela bizim kültürel varlıklarımızın güçlü olduğunu söylüyoruz. Ama bunun mali noktada sürekli olarak finanse edilmesi, bunların kalıcılığını sağlayacak bir yapının olması turizm gelirleriyle oluyor. Turizm de bizim için çok önemli bir kaynak. Bunun için de özellikle kültür varlıklarının çekim alanı olmasını istiyorsak, bunun iç içe olması, tek elden yürütülmesinin faydalı olduğuna inanıyoruz ve bunun faydasını da gördük gerçekten. Mesela bu dönem içerisinde bin 500 civarında kültür varlığımızı gerçekten geleceğe taşıyacak, renovasyonunu yaptık, restorasyonlarını yaptık ve hala bunlar da devam ediyor. Bu bakımdan bunları ayırmayı falan düşünmüyoruz.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığında bunları da düşünmüyoruz, fakat EPDK ile alakalı düşüncemiz var. O da tabiİ yasal düzenleme istiyor. Orada özellikle düşündüğümüz bizim, petrol-doğalgaz ile enerjiyi birbirinden ayırmak gibi bir düşüncemiz var. Elektrik enerjisini kastediyorum. Bunlar üzerinde EPDK'nın bir çalışması, arkadaşların bir çalışmaları var. Taner Bey'in bu konu üzerinde enerji danışmanım olarak çalışmaları var. Bu çalışmaları değerlendireceğiz. İnşallah parlamentoya da sunacağız.''

GÖREV DAĞILIMI PAZARTESİ GÜNÜ
Erdoğan, görev dağılımına ilişkin bir soru üzerine, ''Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları veya Devlet Bakanlarıyla ilgili çalışmalarını yaptığını ancak nihai kararı henüz vermediğini, onları da büyük ihtimalle bir iki gün içerisinde, Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'ndan sonra Hükümet Sözcüsü'nün bunları açıklayacağını'' söyledi.

Başbakan Erdoğan, ''Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın sağlık durumunun değişimde bir kriter olarak alınıp alınmadığının'' sorulması üzerine ise ''Tabii ki sağlık sorununun da bu konuda çok ciddi bir etkisi oldu. Şu görev süresi içerisinde hakikaten gerek pratik zekasıyla çözüm noktasındaki gayretleriyle kendisinden çok istifade ettiğim bir sayın arkadaşım oldu. Tabii bundan sonra da aynı şekilde bu pratik zekasından gerek Ali Bey gerekse ben istifade etmeye devam edeceğiz'' diye konuştu.

''Başbakan Yardımcılarında bir değişiklik oldu mu? Görevi net olan Devlet Bakanlıkları var mı?'' sorusuna ise Erdoğan, ''Başbakan Yardımcıları yine üç tane. Cemil Çiçek, Bülent Arınç ve Ali Babacan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yapacaklar. Diğerleri sadece bir kurulla değil, yani görev alanı sadece bir veya iki olur ama onun arasında bir ilgili ve bağlı kuruluşlar olmak üzere birçok bu noktada kendilerinin ilgi alanları olacak. Bunların hepsini Pazartesi günü açıklamış olacağız'' diye yanıt verdi.

''Parti görevlerinde de bir değişiklik olacak mı?'' şeklindeki bir soru üzerine Erdoğan, ''Gördüğünüz gibi iki arkadaşım, gruptan kabineye girdi. Dolayısıyla şimdi bu arkadaşlarımın yerine iki arkadaşımızı aşağıdan getireceğiz. Bunun yanında da Merkez Yürütme Kurulumuzda da bir iki değişiklik olabilir. O değişiklikleri de yapacağız. İl kongrelerimiz önümüzdeki hafta başlıyor. İnşallah Eylül ayında büyük kongremizi yapacağız. Büyük kongreden sonra da tabii ki partimizin Merkez Yürütme Kurulu'nda ve grupta da belki daha değişik bazı adımlar atabiliriz'' dedi.

''DOĞAL GAZDA İNDİRİM DEVAM EDECEK''
Öte yandan, doğalgazda yapılan indirimin dün akşam geç saatlerde açıklandığını hatırlatan Erdoğan, doğal gaz fiyatında sanayide yüzde 26, konutlarda yüzde 25 indirim yapıldığını kaydetti.

Erdoğan, 2009'un ilk 4 ayında, doğalgaz fiyatlarında yüzde 45 civarında indirim olduğunu belirterek, ''Bundan sonraki süreçte de yine yılbaşında söyleyip de çok olumsuz propagandaların yapıldığı dönemde, bizler 'petrole bağlı olarak doğalgazda da bu fiyat indirimlerini devam ettireceğiz' demiştik. Verilen sözlerimiz görüldüğü gibi aynen uygulanmaya devam edilmektedir. Bundan sonraki süreçte de yine bağlı olarak bu indirim büyük ihtimalle devam edecektir'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...