Yetim kurtlar evlerine döndü

Yetim kalan kurtlara uzmanlar sahip çıktı. Tedavileri biten kurtlar boyunlarına verici takılarak doğaya bırakıldı.

Yetim kurtlar evlerine döndü

Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma veRehabilitasyon Merkezi’ne 26 Temmuz’da Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar GenelMüdürlüğü’nden bir tane ve 28 Temmuz’da Kars Doğa Koruma ve Milli Parklar GenelMüdürlüğü’nden iki tane yavru kurt teslim edildi.

Merkezde gerekli kontrolleri yapılan yavru kurtlar, doğaya dönebilmeleri için insanlardan uzak bir alanda rehabilite edilmeye başladı. 4 ay boyunca bakımları uzman veteriner hekim Ayşegül Karaahmetoğlu tarafından yapılan yavru kurtlar, 6 aylık olduklarındadoğada tek başlarına yaşayabilecek olgunluğa eriştiler.Kurtlar onlar için en uygun olan ve insanlardan çok uzak bir alana geri bırakıldı.Bu şekilde ’de yaban hayatı için bir ilkte gerçekleşti.

Türkiye’de ilk defa rehabilitasyonları tamamlanan kurtlar, doğadaki hareketlerini takip etmek için boyunlarında radyo vericiler takılarak doğaya geri bırakıldı. 

Bu ilk, vericileri hediye eden ve KuzeyDoğaDerneği kurt takip projesine çok önemli destekler veren Zagreb Üniversitesi’nden Prof. Dr. Josip Kusak sayesinde gerçekleşti.

Yetim kurtlar evlerine döndü - 1

Bu sayede kurtlar KuzeyDoğa Derneği ve Kafkas Üniversitesi işbirliğinde ve Doğa Koruma veMilli Parklar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda izlenmeye başladı.

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu rehabilite edilen kurtların doğaya tekrar bırakılması ile ilgilişunları söyledi:“Bugün, ’de yaban hayatı rehabilitasyon, araştırmave koruma çalışmaları için çok önemli ilkler gerçekleşti. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve KuzeyDoğa Derneği’yle işbirliği içinde yürütülen Kars Kafkas Yaban Hayati Rehabilitasyon Merkezi’nden 3 genç kurt doğaya geri bırakıldı. Bu başarıda,Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ndeki veteriner, hoca ve öğrencilerin çok büyük emekleri vardır. Ayrıca, bu merkeze her türlü desteği veren Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Prof. Dr. Hidayet Erdoğan, Prof. Dr. BurhanÖzba, Prof. Dr. Mehmet Çitil, Doç. Dr. Musa Karaman, Doç. Dr. Hasan Özen, Yrd.Doç. Dr. Erdoğan Uzlu, Araştırma Görevlisi Şahin Ermutlu ve Veteriner Hekim Gülami Erdoğan kurtların üniversitedeki bakımı beslenmesi, aşıları ve konaklamasıiçin çok yardımcı olmuşlardır. Ayrıca bu kurtları yavruyken merkeze sağlıklıbir şekilde ulaştıran Kars ve Iğdır, Doğa Koruma ve MilliParklar İl Müdürlüklerine de çok teşekkür ederiz. Kurtlara takılan radyovericilerini hibe eden Zagreb Üniversitesi’nden Prof. Dr. Josip Kusak sayesinde, Türkiye’de ilk kez realite edilmiş kurtların doğaya bırakıldıktan sonraki davranışlarını ve uyum süreçlerini araştırabileceğiz. Her ne kadar bu kurtlar çok iyi bakıldıysa ve insanla temasları çok az olmuşsa da, dünyadaki benzer çalışmalarda başarısızlık ihtimali vardır. Daha yavruyken avcıların ailelerini öldürüldüğü ve kurtlar değil de insanlar tarafından büyütüp doğaya bırakılmış kurtlar, doğanın zorlu şartlarına uyum sağlamakta güçlük çekebilir. Bu radyo vericiler sayesinde, KuzeyDoğa Derneği’nin veteriner hekim Ayşegül Karaahmetoğlu, uzman biyologlar Emrah Çoban ve Ayşe Mergenci’den oluşan arazi ekibi, kurtlarin doğaya uyum sağlama sürecini bilimsel olarak araştırabilecektir.Bu araştırmadan elde edeceğimiz bilgiler ise, ileride Türkiye’de yapılacakbenzer kurt rehabilitasyon projeleri için aydınlatıcı olacak ve bu projelerinbaşarı şansını arttıracaktır. Bu projenin gerçekleştirmesinde emeği geçen herkese teşekkür eder ve bu üç kurda doğadaki yeni hayatlarında iyi şanslar dilerim.”

Sayfa Yükleniyor...