Çipras koalisyon için sağla anlaştı

Yunanistan'da seçimi kazanarak Avrupa Birliği'nde depreme neden olan SYRIZA lideri Aleksis Çipras çarşamba gününe kadar hükümeti kurmak zorunda. Henüz "seçim sarhoşu" olan Çipras koalisyon kurmak için bugün diğer partilerle görüşmelere başlayacak. Çipras'nı başvurduğu ilk parti ise, SYRIZA gibi AB ve IMF'nin kemer sıkma paketine karşı çıkan popülist sağ parti ANEL olacak.

Haberler ntv.com.tr 26.01.2015 - 10:43 Son Güncelleme : 26.01.2015 - 12:29

  • 1

    Radikal sol parti SYRIZA koalisyon için sağ parti ANEL'le anlaştı

    Yunanistan'da seçimi kazanarak Avrupa Birliği'nde depreme neden olan SYRIZA lideri Aleksis Çipras çarşamba gününe kadar hükümeti kurmak zorunda. Henüz "seçim sarhoşu" olan Çipras koalisyon kurmak için bugün diğer partilerle görüşmelere başladı. Çipras'nı başvurduğu ilk parti ise, SYRIZA gibi AB ve IMF'nin kemer sıkma paketine karşı çıkan popülist sağ parti ANEL oldu. Görüşme sonrası açıklama yapan Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) lideri Panayiotis Kammenos, "Aleksis Çipras'a güvenoyu veriyoruz" dedi.

    ÇİPRAS ARADIĞI DESTEĞİ SAĞDA BULDU

  • 2
    AB ve IMF ile kemer sıkma politikaları konusunda anlaşma yapan Başbakan Antonis Samaras'ın Yeni Demokrasi Partisi'ni seçimde ağır yenilğiye uğratan SYRIZA oyların yüzde 36.4'ünü alarak 300 üyeli Yunan parlamentosunda 149 milletvekili kazandı. SYRIZA lideri Aleksis Çipras'ın hükümeti kurarak başbakan koltuğuna oturması için en az 2 milletvekiline ihtiyacı vardı. Çipras aradığı desteği, kendisi gibi AB ve IMF'nin kemer sıkma politikalarına karşı çıkan Bağımsız Yunanlılar Partisi ANEl'den buldu.
  • 3
    Yunanistan'da SYRIZA lideri Aleksis Çipras ile hükümet kurma görüşmeleri çerçevesinde görüşen Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) lideri Panayiotis Kammenos, "Aleksis Çipras'a güvenoyu veriyoruz" dedi. SYRIZA lideri Çipras'ın gün içinde ılımlı sol parti Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE) liderleriyle görüşmesi bekleniyor. Çipras iki sol partiden, hükümetine dışarıdan destek vermelerini isteyecek.
  • 4
    SYRIZA lideri Çipras'ın gün içinde ılımlı sol parti Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE) liderleriyle görüşmesi bekleniyor. Çipras iki sol partiden, hükümetine dışarıdan destek vermelerini isteyecek.
  • 5
    Yunanistan'da İçişleri Bakanlığı verilerine göre seçimlere katılım oranı yüzde 63 oldu. SYRIZA ile birlikte parlamentoya 6 parti daha girmeyi başardı. Başbakan Antonis Samaras'ın Yeni Demokrasi Partisi (ND) yüzde 27, aşırı sağcı Altın Şafak (Hrisi Avgi) yüzde 6, Nehir (POTAMİ) yüzde 6, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5, Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) yüzde 4,7 ve Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) yüzde 4,6 oy aldı.
  • 6
    SYRIZA gibi AB ve IMF'nin kemer sıkma politikalarına karşı olan popülist sağ Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL), Yunanistan'ın borçlarını ödememesini, AB ve IMF ile yapılan anlaşmanın yırtılıp atılmasını savunuyor.
  • 7
    Yunan parlamentosuna 13 milletvekili sokmayı başaran ANEL'in koalisyon hükümetinde nasıl yer alacağı ise, henüz netlik kazanmadı. Parlamentoda 13 milletvekili ile temsil edilen ANEL'in bir bakan ya da başbakan yardımcısıyla temsil edilebileceği belirtiliyor.
  • 8
    Yunanistan'da hükümeti kurma çalışmaları ise şu şekilde yürüyor. Mevcut parlamento başkanı Evangelos Meimarakis bugün öğle saatlerinde yeni seçim konusunda Cumhurbaşkanı Karolos Papulias'ı bilgilendirmesi bekleniyor.
  • 9
    Seçim sonuçlarından haberdar edilen Cumhurbaşkanı Papulias da, seçimde birinci parti olmayı başaran SYRIZA lideri Aleksis Çipras'a hükümeti kurma görevini verecek. Ancak Çipras'ın yeni hükümeti kurması için sadece 3 günü bulunuyor. Çarşamba gününe kadar hükümeti kuramazsa, Cumhurbaşkanı Papulias hükümeti kurma görevini mevcut başbakan Antonis Samaras'a verebilir.
  • 10
    SYRIZA'lı üst düzey bir yetkili, Aleksis Çipras'ın bugün başbakan ilan edileceğini ve en geç yarına kadar koalisyon hükümetinin kurulacağını iddia etmişti.
  • 11
    Partisinin seçimi kazanması sonrası dün akşam Atina Üniversitesi önünde toplananlara seslenen Çipras, "Halk ve ümit bugün tarih yazdı, egemen Yunan halkı bugün net, güçlü ve tartışılmaz bir talimat verdi. Yunanistan sayfa çeviriyor ve felaketi getiren kemer sıkma önlemlerini, otoriterliği ve beş yıllık acıyı geride bırakıyor" dedi.
  • 12
    AB ve IMF ile yapılan memorandumların bugün iptal edildiğini ve Troyka'nın geçmişte kaldığını belirten Çipras, "Tüm Yunanlıları temsil edecek bir hükümet kuracağız, vatanımızı yeniden inşa etmek için mücadele vereceğiz. Yeni hükümet, tüm AB halklarının ortak çıkarını göz önüne alarak adil ve karşılıklı yararı olacak bir çözüm için müzakereye gideceğiz" diye konuştu.
  • 13
    Yunanistan'da SYRIZA'nın seçimi kazanması sonrası Avrupa Birliği'nin para birimi Euro'da aşırı değer kaybetti. Euro dolar karşısında son 11 yılın en düşük seviyesini gördü.
  • 14
    Yunanistan'da SYRIZA'nın seçim zaferi sonrası AB ülkeleri maliye bakanları bugün olağanüstü toplanacak. Toplantıda durum değerlendirmesi yapılacak ancak bir karar çıkması beklenmiyor. AB ve IMF herhangi bir karar vermeden önce Yunanistan'da hükümetin kurulmasını bekleyecek. AB ülkelerinde, Yunanistan'la varılan kemer sıkma anlaşmasının 28 Şubat'a kadar uzatılması gündemde.
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız