Gerçek bir aile otomobili: Yeni Ford S-Max

Sınıfın en iyi araçlarından biri olmasına rağmen yenilenerek daha iddialı bir konuma gelen Ford S-Max’i test ettik.

Haberler ntv.com.tr 28.12.2016 - 09:26

  • 1

    Çok amaçlı kullanımlar için en ideal modelleri MPV’ler olarak tanımlayabiliriz. Genellikle aile kullanımları için çokça tercih edilen bu modeller geniş, ferah bir iç mekanla misafirlerini rahat ettirmeleriyle ünlüdürler. 

  • 2

    Fakat bu sınıfta ne yazık ki birçok MPV, değişim adı altında tabiri caizse mutasyona uğruyor.  Birçoğu SUV’lara özenerek daha çok satmayı amaçlıyor, ama gerçek özelliklerinden ödün veriyor. Tam bu noktada devreye kalitesinden, özelliklerinden, kısacası var olma nedenlerinden ödün vermeyen, aksine yenilenerek daha iddialı konuma gelen, SUV modellerine bazı konularda ilham veren araçlar giriyor. İşte onlardan biri; yeni Ford S-Max.

  • 3

    YENİ GÖRÜNÜM

    Çok daha çağdaş bir görünüme kavuşan Ford S-Max, markanın yeni tasarım anlayışını yansıtan çizgilere sahip. Ön ve arka tasarımında kardeşlerinden izler de taşıyan aracın uzunluğu 4796 mm, genişliği 2137 mm, yüksekliği 1655 mm. İç mekan genişliğine büyük katkı sağlayan dingil mesafesiyse 2849 mm. Donanım açısından zenginleşen S-Max’te teknolojik açıdan da bir çok ilerleme mevcut. 

  • 4

    Örneğin; direksiyonu çevirdiğiniz açıyı farlarınıza da yansıtarak mükemmel bir görüş açısı kazandıran dinamik LED ön farlar hızınıza, hava ve yol koşullarına bağlı olarak aydınlatma tipini otomatik olarak ayarlıyor. Sistemin sekiz farklı aydınlatma modunun yanı sıra, manuel olarak ayarlayabileceğiniz serbest bir moduda bulunuyor. Isıtmalı ön cam sayesinde tek bir tuşla birkaç dakikada donmuş veya buzlu camı çözebilmekte önemli avantajlardan biri. 

  • 5

    GELİŞMİŞ GÜVENLİK

    Boyutları oldukça büyük olan aracın güvenle hareket edebilmesi için sürücüye yardımcı birçok sistem ve ekipmana da yer verilmiş. Fark yaratan ‘Devrilme Kontrol Sistemi’, gövdenin belirli bir derecede yana yatıp yatmadığını algılıyor. 

  • 6

    180 DERECELİK ÖN KAMERA

    Acil bir durumda, her bir tekerleği otomatik olarak frenliyor ve aynı anda gazı ayarlayarak büyük cüsseli aracın tekrar kontrol altına alınmasını kolaylaştırıyor. 180 derece görüş sağlayan ‘Ön Kamera Sistemi’ de yeni Ford S-MAX’in en önemli artılarından biri. Ön kısmında bulunan küçük bir kamera, aracın 8 inçlik ekranında bölünmüş bir ekran görüntüsü oluşturuyor. Bu sayede aracın önünde kör noktada kalan tüm araç, bisiklet ve yayaları da görebiliyorsunuz. 

  • 7

    Dar bir park alanından çıkmaya çalışırken açıdan dolayı göremediğiniz cisimlere çarpışma riskiniz de bu sayede ortadan kalkmış oluyor. Park ederken de geri görüş kamerası sürücünün en büyük yardımcısı.

  • 8

    İSTER 5 İSTER 7 KİŞİLİK

    7 kişilik bir MPV olan S-Max’in üçüncü sıra koltukları da oldukça kullanışlı. Ön koltuklarda 1081 mm, arka koltuklarda 1046 mm olan bacak mesafesi, üçüncü sıradaysa 716 mm. Fakat tahmin edeceğiniz gibi bu koltukları kullandığınızda bagaj hacmi oldukça düşerek 285 litreye iniyor. 

  • 9

    965 LİTRELİK BAGAJ

    Ama 5 kişilik oturma düzeninde 965 litrelik geniş bir yükleme alanına sahip oluyorsunuz. Eğer sadece ön koltukları kullanıp, S-Max’in içini yükle doldurmak isterseniz iki kişilik oturma düzeninde 2020 litrelik bir bagaj hacmine sahip oluyorsunuz. 

  • 10

    KOLAY KOLTUK KATLAMA SİSTEMİ

    Bu işlemleri yaparken ‘kolay katlama sistemi’ sürücüyü oldukça rahat ettiriyor. Konfor sunan sistem, ikinci ve üçüncü sıradaki koltukların bagajda bulunan bir düğmeyle son derece basit bir şekilde bağımsız olarak yatırılmasını sağlıyor. Ayrıca üçüncü sıradaki koltuklar, 10 saniye içerisinde elektrikli olarak tekrar eski pozisyonlarına getirilebiliyorlar. 

  • 11

    FONKSİYONELLİK ÖN PLANDA

    Kokpiti oldukça şık olan yeni Ford S-Max’in içinde birçok eşya ve saklama gözü bulunuyor. Oldukça teknolojik bir kokpite sahip aracın içinde fonksiyonellik ön planda. Kullanımı veya ulaşması zor bir bölüm bulunmuyor. İşçilik ve malzeme kalitesi de oldukça iyi seviyede. Geniş cam yüzeylere ve panoramik cam tavana sahip olmasına rağmen iç mekana yol ve motor gürültüsü almayan araç gayet sessiz ve konforlu şekilde hareket ediyor. 

  • 12

    SESSİZ İÇ MEKAN

    Test aracımızda görev yapan 180 beygirlik 2.0 litre dizel motorun sesini araç içinden hiç hissetmediğimizi söylemeliyiz. ‘Titanium’ donanım seviyesine sahip S-Max’in boş ağırlığı 1734 kg. Buna rağmen 9.5 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlayan aracın fabrika verisi şehir içi yakıt tüketim ortalaması 6.1 litre. Performanslı kullanmamıza rağmen 300 kilometrelik test sürüşü sonrasında 7.4 litrelik şehir içi ortalamasıyla bizi etkileyen S-Max’in bu performansında sadece 2.0 litrelik dizel versiyonda sunulan 6 ileri PowerShift otomatik şanzımanın payı da büyük. 

  • 13

    Vites geçişleri seri ve sarsıntısız olan şanzımanın konfora da, hızlanmaya da etkisi fazla. Sadece 2.0 litre seçeneği bulunan dizel-otomatik S-Max’in başlangıç fiyatı 224 bin 650 TL’den başlıyor. 

  • 14

    Aracın bir de 160 beygirlik benzinli 1.5 litre EcoBoost  motorlu versiyonu bulunuyor. Fakat ne yazık ki bu modelde otomatik vites seçeneği bulunmuyor, sadece 6 ileri manuel şanzımanla kombine ediliyor. Başlangıç fiyatıysa 147 bin 850 TL. 

    Yazı: Onur Akçay

    Fotoğraflar: Murat Şahin

  • 15

    Teknik özellikler 

    Ford S-Max
    180hp - 2.0 litre
    400nm tork
    Karma yakıt tüketimi: 5.4 litre
    0-100 km/s : 9.5 saniye
    Maksimum hız: 208 km/s
    Fiyat: 224.650 TL
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız