Hayvanlar aleminde 2012'nin en tuhaf keşifleri

LiveScience, 2012'nin en tuhaf yeni canlılarını seçti.

Haberler 20.12.2012 - 12:48

  • 1

    2012'nin en tuhaf yeni canlıları

    Bilim dünyası 2012’de sayısız keşif yaptı. Bunlar arasında birçok yeni canlı türü var. Ancak bu yeni canlı türlerinden bazıları sahip oldukları tuhaf özelliklerle diğerlerinden ayrılıyor. Aralarında zombi solucanlar, 750 ayaklı kırkayak, 200 milyon yıllık kuluçkasında yatan yaratık gibi canlıların yer aldığı liste, LiveScience tarafından derlendi. İşte 2012’nin tuhaf, korkutucu ve hatta tiksinti veren yeni canlı türleri:
  • 2

    Sindirim sistemi bulunan lale

    Kanada’da bulunan antik, donmuş bir kayada, bitki benzeri canlılar bulundu. Ocak ayında yapılan eşi benzeri görülmemiş keşif, yılın en dikkat çekici yeni canlı türleri arasında yer aldı. 500 milyon yıllık lale benzeri canlı, bir bıçak boyunda ve büyük bir kafaya sahip.
  • 3

    Sindirim sistemi bulunan lale

    En önemli özelliği ise sindirim sistemine sahip olması. Siphusauctum gregarium adı verilen canlının, laleye benzeyen kafası aracılığıyla su taşıdığı ve bu şekilde besinleri ilettiğini belirtti.
  • 4

    Sindirim sistemi bulunan lale

    Siphusauctum gregarium, halen evrim ağacında bir yere konabilmiş değil.
  • 5

    Sualtında yaşayan T-rex

    Okyanuslarda yaşayan en güçlü ve yırtıcı antik balık olarak tanınlanan ve ilk olarak ‘Predator X’ adı verilen de memeli, Ekim 2012’de bilimsel adına kavuştu.
  • 6

    Sualtında yaşayan T-rex

    Pliosaurus funkei adı verilen ve 150 milyon yıl önce yaşamış olan canlı yaklaşık 12 metre boyundaydı ve sadece kafatasının uzunluğu 2 metre geliyordu.
  • 7

    Sualtında yaşayan T-rex

    Canlıya sualtının T-rex’i denmesinin sebebi, tıpkı en güçlü dinozor gibi sivri ve keskin dişlere sahip olmasıydı.
  • 8

    Geceleri ortaya çıkan yamyam lemurlar

    Korkutucu olmak için kesinlikle bir zombi veya dev bir canavar olmanıza gerek yok. Küçük, sevimli ama yamyam lemurlar bunun en güzel örneği.
  • 9

    Geceleri ortaya çıkan yamyam lemurlar

    Haziran aynında Madagaskar adasında ortaya çıkarılan Microcebus murinus adındaki gri burunlu lemur, korkutucu bir özelliğe sahip. Türün erkeği, dişisini öldürüp yiyor. İnsanlar da dahil olmak üzere hayvanlar aleminde yamyamlığın örnekleri mevcut.
  • 10

    Geceleri ortaya çıkan yamyam lemurlar

    Ancak Microcebus murinus, gri burunlu lemurlara daha farklı bakmamıza neden olan özelliklerini bugüne kadar saklamayı başardı.
  • 11

    Gereğinden fazla ayağı olan ‘kırkayak’

    Sadece 1 ile 3 cm arasında değişen bir gövdeye sahip olan Illacme plenipes, dünyanın en fazla ayağı olan canlısı unvanına sahip. Bu küçük canlının ayak sayısı, tam 750.
  • 12

    Gereğinden fazla ayağı olan ‘kırkayak’

    ABD’nin California eyaletinin kuzeyinde 0.45 metre karelik bir alanda bulunan bu canlı, bu özelliğiyle dikkatleri üzerine çekti. Çünkü bu canlının en yakın akrabası Güney Afrika’da yaşıyor.
  • 13

    Gereğinden fazla ayağı olan ‘kırkayak’

    Akrabaların, dünyanın tek bir süper kıtadan, Panganea’dan oluştuğu dönemde bir arada yaşadığını, 200 milyon yıl önceki kıtanın ayrılmasıyla birbirlerinden koptuğunu düşünüyor.
  • 14

    200 milyon yıllık kuluçkada saklanan yaratık

    Bilim insanlarının Aralık ayının başında İspanya’da yaptığı keşif, 2012’nin en esrarengiz gelişmelerinden biriydi.
  • 15

    200 milyon yıllık kuluçkada saklanan yaratık

    Dış ortamdan izole edilmiş bir mağarada bulunan 200 milyon yıllık fosil, tek hücreli ancak benzerlerinden farklı bir canlıyı saklıyordu. Uzun bir kuyruğu olan canlının tek hücrelilerden Vorticella sınıfına ait olduğu belirtildi.
  • 16

    200 milyon yıllık kuluçkada saklanan yaratık

    Bu canlıların en büyük özelliği, kuyruk hareketini inanılmaz bir süratte gerçekleştirmesi. Saniyede 8 santimetre kat etmeleri, bir insanın aynı sürede üç futbol sahası genişliğinde alanı kat etmesi gibi düşünülebilir.
  • 17

    Sekiz tane dokungaçlı yılan

    Bilim insanları, Ekim ayında ABD’nin Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi’nde eşi benzeri görülmemiş bir olaya tanık oldu. Sekiz tane, dokungaçları olan yılan dünyaya geldi. Ancak bu olay beklenmedik bir sürpriz değildi.
  • 18

    Sekiz tane dokungaçlı yılan

    Hayvanat bahçesi çalışanları, nadir yılan türü Erpeton tentaculatus’u çiftleştirmek için dört yıl uğraştıktan sonra bu sonucu elde etti.
  • 19

    Sekiz tane dokungaçlı yılan

    Güneydoğu Asya’ya özgü bu tuhaf yılanlar, başlarının kenarlarında dokungaçlara sahip. Bu dokungaçlar, yılanların hareket halindeki balıkların titreşimlerini tespit etmesini sağlıyor.
  • 20

    Kafasında penis olan balık

    2012’nin şüphesiz en tuhaf yeni canlı türü, Ağustos ayında Vietnamlı bir balıkçıya hayatının şaşkınlığını yaratan balık oldu. Vinetnam’ın Mekong Delta’sında bulunan balığın erkeği, cinsel organını kafasında taşıyor. Dişinin ise cinsel organı boğazında yer alıyor. Phallostethus cuulong adı verilen tür, diğer balıklardan farklı olarak yumurtaları dişinin vücudunun dışında değil, içinde döllüyor.
  • 21

    Büyüleyici güzellikteki ‘et yiyen’ sünger

    Denizaltındaki bir arp gibi duran bu güzel canlıya yaklaşmak isterdiniz belki? Onun da istediği aslında tam olarak bu. Görünümü itibariyle ‘Arp Süngeri’ adı verilen Chondrocladia lyra, 2000’li yıllara kadar insanlıktan gizli kalmayı başardı.
  • 22

    Büyüleyici güzellikteki ‘et yiyen’ sünger

    ABD’nin California eyaletindeki Monterey Körfezi Akvaryum Ensititüsü, Kasım ayında bir mini denizaltıya atladı ve suyun 3.5 km derinliğine indi. Denizin çamurumsu yüzeyinde, arka plana kıyasla çok güzel bir sünger buldular. Yaptıkları gözlemler, canlının kıskaçlarıyla karides, balık ve diğer deniz canlılarını yakalayarak yediğini ortaya koydu.
  • 23

    Asitle kemikleri eriten zombi solucanlar

    Sualtının korkunç dünyasında yatan canlılara bakmak istiyorsanız, ağzı olmayan zombi solucanlar en ideal tercihlerden biri olabilir. Bu canlı, balina gibi dev balıkların cesetlerini asitle çözerek, kemikleriyle besleniyor.
  • 24

    Asitle kemikleri eriten zombi solucanlar

    ABD’nin Deneysel Biyoloji Topluluğu tarafından Temmuz ayında incelenen zombi su canlıları, asitle kemikleri kırıyor ve sonra geride kalanları emiyor. Zombi solucanların bir diğer ilginç yanı, cinsel hayatlarıyla ilgili.
  • 25

    Asitle kemikleri eriten zombi solucanlar

    Dişiler, 3 santimetreye kadar uzasa da, erkeklerin boyu bir milimetreyi çok nadir geçiyor. Dişilerin etrafını saran jelatin tüplerde yaşayan bu canlı, tüp içinde döllenmeyle çoğalıyor.
  • 26

    Ağzından idrar yapan kaplumbağa

    Çin’de yaşayan sivri burunlu bir kaplumbağa, bu yıl bilim dünyasına hiç beklenmedik bir keşif imkanı sundu. Çin yumuşak kabuklu kaplumbağası, kurak bölgelerde yaşayan bir canlı. Pelodiscus sinensis adı verilen hayvanın en tuhaf özelliği ise ağzından idrar yapması.
  • 27

    Ağzından idrar yapan kaplumbağa

    Ekim ayında Journal of Experimental Biology dergisinde tanıtılan kaplumbağa, idrarlarındaki üreyi çözecek yeterli temiz suya ulaşamadığı için, ağzından boşaltım yapıyor, ardından ağzını tuz suyla temizliyor...
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız