Karadeniz'de kar erimesiyle heyelan riski arttı: Uzmanlardan kritik 5 ay uyarısı

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde son aylardaki yoğun kar yağışı sonrası, kar sularının ani ve hızlı erimesi, heyelanlara yol açıyor. Bölgede son 2 ay içerisinde Trabzon, Ordu, Samsun ve Rize’de pek çok noktada kaya düşmesine neden heyelanlarda artış yaşandı. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, "Önümüzdeki 5 ay sel ve heyelan açısından son derece kritik aylardır” dedi.

Haberler DHA 24.03.2022 - 11:08

  • 1

    Son yıllarda küresel iklim değişikliğinin etkileriyle görülen ani lokal ve şiddetli yağışları Doğu Karadeniz Bölgesi'nde birçok sel ve heyelana yol açtı.

    Son haftalarda ise bölgede,  yoğun kar ve yağmur yağışları görüldü.

  • 2

    Özellikle mart ayında yoğun kar düşen bölgede, Trabzon, Ordu, Samsun ve Rize’de pek çok noktada kaya düşmesine de neden heyelanlarda artış yaşandı.

  • 3

    UZMANLAR 5 AY İÇİN UYARDI

    Bölge illerinde kar yağışının ani erimesi kaynaklı, toprağın yumuşamasıyla oluşan heyelanda, can kaybı yaşanmazken, tarım arazileri ile istinat duvarları yıkılan kent merkezlerinde yamaca yakın site ve binalarda da hasar oluştu.

    Bölgenin zorlu coğrafyasındaki tarım arazilerine köklü ağaçlar dikilmesinin yanı sıra riskli istinat duvarlarının gözden geçirilip, güçlendirilmesini öneren uzmanlar da, olası sel ve heyelanlar için gelecek 5 ayın kritik olduğuna dikkati çekti.

  • 4

    SEL VE HEYELANDA SON DERECE KRİTİK AYLAR

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, yağışların bölgedeki heyelanları tetikleyeceğini belirterek, "Önümüzdeki 5 ay sel ve heyelan açısından son derece kritik aylardır" dedi.

    Nisan ve mayıs aylarında sıcaklıkların artmasıyla karların hızla eriyeceğini belirten Bektaş, "Buna da yağmur eşlik ederse derelerin debisi haliyle daha fazla artacak ve beklenen seller yaşanacak" uyarısı yaptı.

  • 5

    Sellerin bölgede heyelanları da tetikleyeceğini vurgulayan Bektaş, "Haziran, temmuz aylarına geldiğimiz zaman olay daha farklı bir şekle dönüşüyor. Atmosferin ısınması ve Karadeniz’in ısınması ile nemli hava yükseliyor ve dağların kuzey yamaçlarında yani denize bakan yamaçlarında ani yağmur şeklinde dökülüyor. Bu da sellere ve bununla beraber heyelanlara sebebiyet veriyor” diye konuştu. 

  • 6

    Özellikle nisan, mayıs aylarında karların erimesinin son derece etkili olduğunu kaydeden Prof. Dr. Bektaş, şöyle devam etti:

    "Son yüzyıla bakın. 100 yıl önce bir dere yatağında, sel riski azdı. Çünkü yüzyıl önce o dere yatağında birkaç insan yaşıyordu. Ama bugün o dere yatağında yüzlerce insan yaşıyor, yüzlerce ev var. Dolayısıyla olabilecek aynı sel, aynı tehlike çok daha fazla can ve mal kaybına sebebiyet verecek"

  • 7

    TAŞKIN RİSKİ MİNİMİZE EDİLİYOR

    Öte yandan Doğu Karadeniz'in zorlu coğrafya ve iklim şartlarında makineli çalışmalarla olası taşkınlara karşı tedbirlerini sıklaştıran Devlet Su İşleri (DSİ) ekipleri, bölgede kurum ve ıslah projelerine de ağırlık veriyor.
  • 8
  • 9
  • 10
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız