'Sarıkız' efsanesini yaşatmak için zirvedeler!

'Sarıkız' efsanesini yaşatmak için zirvedeler!

Haberler 17.08.2010 - 16:11

  • 1

    'Sarıkız' efsanesini yaşatmak için zirvedeler!

    Balıkesir'in Edremit ilçesinde, Milli Park sınırları içinde kalan Kazdağları'nda, geleneksel olarak 600 yıldır tekrarlanan ''Sarıkız Türkmen Şenlikleri'' yapıldı. Şenlikler kapsamında 6 asırlık geleneği yaşatmak için çevre il ve ilçelerden gelen onlarca aile, bin 726 metre yüksekliğindeki Kazdağları'nın zirvesinde çadır kurdu. Türkmenler, efsaneye göre Sarıkız'ın bulunduğu zirvedeki türbede, kurbanlar kesti, adaklar adadı. 10 gün süren etkinlikler kapsamında zirveye çıkanlara, şerbet ve lokum ikram edildi.
  • 2

    'Sarıkız' efsanesini yaşatmak için zirvedeler!

    Yüzlerce yıl önce bölgede yaşayan baba ile kızın öyküsünü anlatan ''Sarıkız Efsanesi''ne göre; Sarıkız, fakir babasıyla birlikte Edremit'in Güre köyünde yaşar. Sarıkız ile evlenmek isteyen gençler, ''yüz bulamayınca'' onun hakkında dedikodular yayıp hakaret etmeye başlarlar.
  • 3

    'Sarıkız' efsanesini yaşatmak için zirvedeler!

    Yöre halkı, bunun üzerine babadan kızını öldürmesini ya da köyden kovmasını ister. Çaresiz olarak kızını Kaz Dağları'nın bir tepesine bırakıp köye dönen baba, birkaç hafta geçince ''Gidip bir bakayım, hiç olmazsa belki ölüsünü bulur, ona mezar yaparım'' diyerek dağa çıkar. Ancak kızını bıraktığı vahşi ormanda kaz güderken bulur.
  • 4

    'Sarıkız' efsanesini yaşatmak için zirvedeler!

    Burada abdest almak istediği suyun tuzlu olduğunu fark eden baba, çevrede deniz bulunmamasına rağmen ''Suyu uzanıp denizden doldurduğunu'' söyleyen kızının ''ermiş'' olduğuna inanır ve onunla birlikte dağlarda yaşamaya başlar. Yıllar sonra ölen babasını, Kazdağları'nın en yüksek tepesi olan ve halen ''Baba Dağı'' olarak anılan tepeye gömen Sarıkız da bir süre sonra ölür. Baba Dağı'nın yakınındaki "Sarıkız Tepesi''ne gömülen genç kız adına türbe yapılır.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız