Sibel Can'ın o şarkısı başkasının çıktı (Bilirkişi raporu)

Kamuoyunda 'Alihan' olarak bilinen şarkıcı Ali Kızıltepe'nin, Sibel Can'ın albümünde yer alan bir şarkının yıllar önce kendisinin yaptığı müzikten alıntı olduğu iddiasıyla açtığı tazminat davasının görülmesine devam edildi. Bilirkişi raporunda, iki eserin melodik yapısının aynı olduğu ifade edildi.

Haberler 24.11.2016 - 15:05 Son Güncelleme : 24.11.2016 - 15:26

  • 1

    SİBEL CAN KATILMADI

    İstanbul 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, davacı Ali Kızıltepe ile davalılar Doğan Müzik Yapım ve şarkıcı Sibel Can'ın avukatları katıldı. Mahkeme, istenen bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını belirtti. Bunun üzerine söz alan davalıların avukatları, rapora karşı beyanda bulunmak için süre talep etti. Davacı Kızıltepe'nin avukatı ise rapora karşı bir beyanlarının olmadığını söyledi.

  • 2

    ERTELENDİ

    Hakim, davalılara talep ettiği sürenin verilmesine ve davacı Ali Kızıltepe'ye davaya konu eser sebebi ile yapılan ödemenin tespit edilerek bildirilmesi için Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği ve Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği'ne yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

  • 3

    BİLİRKİŞİ RAPORU



    Bilirkişiler Müzik Editörleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ali Coşar, Okan Üniversitesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Göknil Bişak Özdemir ve Doç. Dr. Azra Arkan Serim tarafından hazırlanan raporda, davacı Alihan'ın 1994'te çıkardığı 'Bu Kadın Neden Ağlıyor' şarkısının, yapımcı Adem Gümüşkaya tarafından sözlerinin değiştirilerek 'Kış Masalı' şarkısı adı altında piyasaya sürüldüğü, Alihan'ın eserin de kendisine ait olduğunu beyan ederek, eseri okuyan Sibel Can ve yapımcı hakkında dava açtığı hatırlatıldı.

  • 4

    RAPOR SONUCU: ESER ALİHAN'A AİT

    Raporun sonuç kısmında, "Her iki eserin kayıtları da dinlenilmiş, notaya alınmış ve karşılaştırılmış olup, her iki eserde de ana tema ve melodik  yapının, küçük işleme notaları dışında aynı olduğu tespit edilmiştir. Davacı Ali  Kızıltepe'nin eseri daha önce kamuya arz ettiği göz önüne alındığında, eserin müziğinin bu kişiye ait olduğu kanaatine varılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

  • 5

    30 BİN LİRA

    Dava dilekçesinde ise söz konusu müzik eseriyle ilgili her türlü bant ve CD'nin imal ve pazarlamasının durdurulması, 'Bir Kış Masalı' adlı müzik eserinin, 'Bu Kadın Neden Ağlıyor' adlıı eserden intihal edilip edilmediğinin ve müziğin melodisinin tamamının Alihan'a ait olduğunun tespit edilerek, 20 bin lira manevi ve 10 bin lira da maddi tazminat olmak üzere toplam 30 bin liranın sanatçı Sibel Can, söz yazarı Adem Gümüşkaya ve yapımcı şirketten alınıp şarkıcı Alihan'a verilmesi istendi.

  • 6

    İŞTE O ŞARKININ SÖZLERİ

    Adını dağlara yazdım yârim
    Buğulu camlara kazdım
    Kışın masal dinlemek zor yârim
    Hem ağladım hem anlattım

    Gözyaşım kederden miydi yârim
    Çektiğim kaderden miydi
    İçtim hep ona sarıldım yârim
    Tek dostum kadehler miydi

    Özlerim gitme deseydim yârim
    Bırakma etme deseydim
    Şimdi ardıma bakmazdım yârim
    Elini tutabilseydim

    Gülmeyen gözler ıslaktı yârim
    Benim hayalim vuslattı
    Seni sensiz yaşamak zor yârim
    Beni de Allah yarattı

    Aşka tövbe etmek de zor yârim
    Bir daha böyle sevmek de
    Ömrümde bir kere yandı kalbim
    Bu canı sana vermekte
    (Son nefesini vermekte)

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız