'Sanal İpek Yolu' hazır

"Sanal İpek Yolu" olarak da adlandırılan, Black Sea Interconnection (BSI) projesinin açılışı, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te düzenlenen toplantıyla yapıldı.

Haberler Anadolu Ajansı 17.03.2009 - 15:38

Türkiye'nin önemli rol üstlendiği, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan'daki akademik bilgi ağını Avrupa bilimsel bilgi ağına bağlayan projenin açılışında konuşan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Anlağan, Türkiye'nin koordinatör olarak görev almaktan gurur duyduğu bu projenin bölgedeki işbirliği imkanlarını artıracağını söyledi.

Projeyle ilgili bilgi veren Anlağan, TÜBİTAK'ın kurduğu üniversiteler ve araştırma kurumlarını birbirine bağlayan akademik bilgi ağı ULAKBİM'in, "bu projede çok önemli bir rol üstlendiğini ve zor bir iş başardıklarını" söyledi.

Kafkasya'nın zorlu bir bölge olduğunu, bölge ülkelerinin siyasi anlaşmazlıklara dayanan sorunları bulunduğunu belirten Anlağan, bu zorlukları aşma yolundaki çabaların Türkiye'ye önemli nüfus ve prestij kazandırdığını kaydetti.

Anlağan, bu bilgi ağının, bölgedeki uzlaşmazlıkların çözümünde de yararlı olmasını umduğunu belirterek, "Birbirleriye en rahat anlaşacak ve çözüm üretecek kesim bilim adamlarıdır. Ülkeler ne kadar ihtilaflı olursa olsun, bilim ve teknik konusunda işbirliği ve ilişkilerin gelişeceğine inanıyorum" diye konuştu.

Toplantıda konuşan Gürcistan Başbakan Yardımcısı Giorgi Baramidze, bu altyapının Gürcistan için çok önemli bir kazanım olduğunu ifade ederek, bilimsel ve teknik alanlarda Avrupalı ve diğer ülkelerden bilim adamlarıyla bilgi paylaşımında bulunacaklarını söyledi.

AB 7. Çerçeve Programları kapsamındaki proje, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan'daki 45 üniversite ile bu üniversitelerdeki 150 bini aşkın akademisyen ve öğrencinin, Avrupa Akademik Ağı'na (GEANT) yüksek hızlarla erişimini sağlayacak.

Projenin yürütücüsü Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM), ağ bağlantısının sınırlı kapasiteyle sağlandığı ilk aşamanın ardından, yüksek hızlarda bağlantı sağlayacak ikinci aşama için fiber optik kabloların Türkiye üzerinden geçmesi için uğraş veriyor.

Proje kapsamındaki ihaleler ve işletimden sorumlu olan TÜBİTAK, kiralanan altyapının kullanım süresinin dolacağı 2010 Mart ayından sonra yapılması planlanan ikinci ihaleyi, Türkiye'den bir kuruluşun almasını amaçlıyor.

1 Mart 2008'de başlayan ve 2 milyon avroluk bütçeye sahip projenin, 1,4 milyon avrosu Avrupa Komisyonu tarafından karşılanıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız