Konya’da Ateşbaz-ı Veli Günleri

Konya Meram Belediyesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği iş birliğiyle bu yıl 7. düzenlenen "Ateşbâz-ı Velî Mutfak Kültürü Günleri" sona erdi. Tarihi İpek Yolu'nun önemli duraklarından, Selçuklu İmparatorluğu'nun başkenti, Mutfak Kültürü Günleri boyunca renkli etkinliklere sahne oldu.

Haberler 02.10.2017 - 14:39

Mevlana'nın aşçısı Ateşbaz Veli'nin türbesinde başlayan etkinlikler Tarihi Tantavi Ambarı'nda devam etti.  Restorasyonu yeni tamamlanan Tantavi Ambarları başta Türk, Yunan ve Çinli şeflerin nefes kesen gastro şovlarına ev sahipliği yaptı. İzleyicilerin büyük ilgi gösterdiği gastro şovlar sonrasında pişirilen yemekler büyük ilgi gördü.

SELÇUKLU MUTFAĞI UNUTULMADI

Konya'nın geçmişte başkentliğini yaptığı ve bu nedenle kültürel gelişimine büyük katkısı olan Selçuklu mutfağı da unutulmadı. Tarihi Tantavi Ambarı'nda şehrin en ünlü otellerinin aşçılarıyla katıldığı yarışmada, Selçuklu mutfağının en seçkin en ilginç yemekleri yeniden yorumlandı. Kıran kırana geçen yarışmada birinciliği Dedeman Otelinin genç şefleri kazandı.

Yarışmanın ödül töreni sırasında konuşan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru hedeflerinin, Roma döneminden itibaren derin bir tarihe sahip Konya’nın çeşitli kültürleri birleştiren mutfak zenginliğini dünyaya tanıtarak bir “Gastronomi turizmi” başlatmak olduğunu açıkladı. Toru gelecek yıl törenlerin Kayseri, Niğde, Sivas gibi Selçuklu kentlerini de kapsayacağını söyledi.

TASARRUFA ÇAĞRI

Mutfak Günleri'nin en ilgi çeken etkinliklerinden biri de ekmek israfını önleme çalışmalarına dikkat çekmek için ev hanımları arasında yapılan bir yarışmaydı. Konyalı ev hanımları, bayatlamış ekmekleri değerlendirerek yaptıkları yemeklerle herkesi tasarrufa çağırdı.

Ekmek israfı konusunda farkındalık oluşturmak için 'Bayat Ekmekten Yemek' yarışması düzenlediklerini hatırlatan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, "Ülke geneline baktığımızda günlük 6 milyon ekmeğin israf edildiği biliniyor. Bu da ülke ekonomisi açısından 1.5 milyar TL'lik bir kayıp demek. Ekmek israfının önlenmesi noktasında hepimize büyük görevler düşüyor" dedi.

NEVİN HALICI'YA ONUR ÖDÜLÜ

Ateşbâz-ı Velî Mutfak Kültürü Günleri'nin en ilgi çeken kısmı ise Ateşbaz-ı Veli adına düzenlenen ödül töreniydi. Törende en yi aşçı ödülünü tecrübeli şef Aydın Demir kazandı. Gecede Selçuklu ve Konya mutfağının tanınması ve gelişimi için yaptığı çalışmalar nedeniyle araştırmacı yazar Nevin Halıcı'ya da onur ödülü verildi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız