Almanya'daki Türk gençlerle ilgili çarpıcı rapor

Almanya'da birçok şirketin, ülkede yaşayan göçmen kökenli gençlere daha az mesleki eğitim şansı verdiği belirtildi.

Almanya'daki Türk gençlerle ilgili çarpıcı rapor

Almanya'da Bertelsmann Vakfı'nın yayımladığı araştırmaya göre, öğrencilere meslek eğitimi imkanı sunan şirketlerin yüzde 15'i göçmen kökenli öğrencilere şans verdi. Şirketlerin yüzde 60'ı ise şimdiye kadar göçmen kökenli
gençlere böyle bir imkanı hiç tanımadı.

Şirketlerin göçmen kökenli gençlere meslek eğitimi imkanı sunmamalarına gerekçe olarak yeterince başvuru almadıklarını gösterdiği, ancak bunun gerçekçi bulunmadığı ifade edildi.

Almanya'da ortaokulu bitiren öğrenciler liseye gitmek istemezlerse meslek sahibi olmak için işyerlerinde üç yıl süren mesleki eğitim almak zorunda. Üç yılın sonunda başarılı olan öğrenciler vasıflı eleman oluyor. Almanya'da
mesleki eğitim almayan kişiler vasıfsız eleman olarak nitelendiriliyor.

Almanya'da mesleki eğitim yeri bulunan 450 bin şirkette sadece 70 bin göçmen kökenli genç meslek eğitimi alıyor.

Bertelsmann Vakfı'nın araştırmasına göre, göçmenlere meslek eğitimi verilmemesinin gerekçeleri arasında yüzde 38 ile "dil yetersizliği" öne çıkıyor.

Ayrıca, yüzde 14,7 ile "kültürel farklılıkların işletme havasını bozabileceği" nedeni de bu gerekçeler arasında sıralanıyor. Göçmen gençlerin kötü performans göstereceğini düşünen şirketlerin oranı ise yüzde 9,1.

Araştırmayı yapan Profesör Ruth Enggruber ve Profesör Josef Rützel, bu savunmanın çok da inandırıcı olmadığını çünkü göçmen ailelerden gelen gençlerin meslek eğitimi alacakları bir işyeri bulmak için Alman akranlarına kıyasla daha çok başvuru göndermek zorunda kaldıklarını belirtti.

Bertelsmann Vakfı, araştırma için geçen yıl Almanya'da bin 11 işletmede anket yapıldığını ve bunların sadece 106'sının göçmen gençlere mesleki eğitim yeri sağladığını açıkladı.

Sayfa Yükleniyor...