ETA silahlı mücadeleyi bıraktı

BBC, ayrılıkçı ETA örgütünün bundan böyle 'demokratik' yollarla mücadele edeceğini açıkladığı bir video yayımladı.

ETA silahlı mücadeleyi bıraktı

BBC, ayrılıkçı Bask örgütü ETA'nın 'silahlı mücadele'yi bıraktığını ilan eden bir video kaset yayınladı.

BBC, video kasette maskeli üç militanın görüldüğünü ve ETA'nın silahlı saldırılar yapmamaya karar verdiğini açıkladığını bildirdi. Ancak haberde, ateşkesin daimi olup olmadığına ve barış görüşmeleri yapılıp yapılmayacağına açıklık getirilmediği yazıldı.

Maskeli militanlar BBC'nin aktardığı videoda, silah bırakma kararının aylar önce alındığını ve bundan böyle demokratik süreçte ilerleneceğini açıklıyor.

Ekranda görünen üç militandan ortadakinin elindeki kağıttan okuduğu bildiride, bugüne kadar verilen 'silahlı mücadele' savunuluyor ama bundan böyle hedefe barışçıl ve demokratik yollarla ulaşmak istendiği belirtiliyor. Kadın militan "ETA, soruna demokratik çözüm bulunmasına bağlılığını teyit ediyor" ifadelerini kullanıyor.

Bildiride şöyle deniyor: "Geleceğimizi serbestçe ve demokratik anlayışla, diyalog ve görüşmeler yoluyla, çizebileceğimiz demokratik sürece bağlı olduğumuzu teyit ediyoruz. ETA, bu demokratik sürecin yaşayabilmesi için gereken asgari demokratik koşullar üzerinde anlaşmaya, İspanya Hükümeti de istekli olduğu sürece, dün olduğu gibi bugün de hazırdır."

Bask dilinde yayınlanan Gara gazetesi de ETA'nın artık silahlı saldırı yapmamaya karar verdiğini yazdı.

MADRİD TEMKİNLİ
ETA'nın silah bırakacağı haberleri, İspanyol hükümeti tarafından "temkinli" karşılandı.

İspanya'da iktidarda bulunan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve ana muhalefetteki Halk Partisi (PP) tarafından yapılan ilk değerlendirmelerde, ETA'nın geçmişte ilan ettiği birçok ateşkese de uymadığı hatırlatılarak, temkinli olunması gerektiği vurgulandı.

PSOE yetkilileri "İleri bir adım, ancak her zaman temkinli olunmalı" derken, PP'den de "ETA'nın ilan ettiği ateşkesler maalesef hep aynı sonuçlanmıştır ve İspanyol halkı için kötü tecrübeler olmuştur. Biz, ETA'dan ateşkes değil tamamen silah bırakmasını istiyoruz" şeklinde bir açıklama geldi.

ETA'nın siyasi kolu olan ve kapatılan Batasuna partisi ile Bask milliyetçiliğini savunan bazı kesimler, uzun zamandır örgüte silah bırakması yolunda çağrılar yapıyordu.

Ayrıca İspanya İçişleri Bakanlığı'nın rakamlarına göre, bu yılın ilk altı ayında İspanya, Fransa ve diğer ülkelerde 62 ETA üyesinin tutuklandığını bildiriyor. İspanya Kralı Juan Carlos'u 1997'de öldürmeye çalışmaktan aranan örgüt lideri, iki üst düzey ETA üyesiyle birlikte şubatta kuzey Fransa'da yakalandı.

ETA'nın askeri lideri olduğu belirtilen "Ata" da, mayısta Fransa'da tutuklandıİlk saldırısını 1960 yılında düzenleyen ve bu zamana kadar toplam 829 kişiyi öldüren ETA, tarihinde 2 kez silah bırakmıştı. En son 2006 mart ayında ateşkes ilan eden ETA, bundan 10 ay sonra Madrid'de Barajas havaalanının otoparkına koyduğu bombayla 2 kişinin ölümüne yol açmış ve 2007 temmuz ayında da resmen ateşkesin bittiğini duyurmuştu.

Sayfa Yükleniyor...