İran Türkiye'den arabuluculuk istemiş

Guardian gazetesi, İran'ın Türkiye'den ABD ile arasında 30 yıldır varolan uzlaşmazlığın çözümünde rol oynamasını istediğini yazıyor.

İran Türkiye'den arabuluculuk istemiş

Guardian muhabiri Robert Tait'in sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, George Bush'un başkanlığı döneminde Tahran yönetiminin Ankara'ya ilettiği mesajı Beyaz Saray'a aktardıklarını söyledi. Erdoğan, Nisan ayında G-20 zirvesi için Londra'da biraraya geldiklerinde, Obama'ya da konuyu hatırlatmayı planladığını söyledi.

Erdoğan, ''Peki Türkiye bu rolü oynayabilir mi'' sorusuna ise, ''İran Türkiye'nin böyle bir rol oynamasını istiyor. Eğer ABD de isterse bu rolü oynamaya hazırız'' dedi.

Guardian, Washington yönetiminin İran konularını ele almak üzere önde gelen diplomatlardan Dennis Ross'u atadığını anımsatarak, Ross'un bir kaç ay önce yazdığı bir makalede, İran'a yönelik yaklaşımın ilk aşamada ''doğrudan ve perde gerisinde'' yürütülmesini savunduğunu kaydediyor.

Erdoğan'la seçim kampanyası için Mardin yolundayken uçakta görüşen Guardian muhabiri Robert Tait, Amerikalı yetkililerin İran konusunda Türkiye'nin arabuluculuğuna geçmişte kuşkuyla baktıklarını aktarıyor. Ama görevini devralırken yaptığı konuşmada ''Tahran yumruğunu açarsa biz de ona el uzatırız'' diyen Barack Obama liderliğinde yeni yönetimin şimdi bu öneriyi yeniden gündemine alabileceğine dikkat çekiyor.

Erdoğan, Guardian'a demecinde İsrail-Filistin sorununa da değindi. Robert Tait, Erdoğan'ın 'yine tartışma yaratması olası' bir şekilde Hamas'ın İsrail devletini tanımama tavrı ile İsrail'de hükümeti kurmakla görevlendirilen Benyamin Netanyahu'nun bir Filistin devleti kurulması vizyonunu onaylamaması arasında parallellik kurduğundan söz ediyor.

Yazıda Erdoğan'ın ağzından şu ifadeler aktarılıyor: "Biz her zaman Hamas'a farklı davranmaları gerektiğini, Filistin ve İsrail şeklinde iki devletli bir çözümü desteklediğimizi söylüyoruz. Bunu kabul etmeliler ama İsrail'in de Filistin'i kabul etmesi gerekir. İsrail şimdi Filistin'i kabul ediyor mu? Hala etmiyor. Ama Filistin halkından İsrail'i kabul etmesi bekleniyor. Şimdi gidip Sayın Netanyahu'ya Filistin'i kabul edip etmediğini sorun."

HAMAS'IN TANKLARI YOK
İsrail ile Filistin tarafları arasında bir anlaşmanın ''değişim ve reform partisi'' olarak nitelediği Hamas'ı da içermesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, ''Hamas'ın uçakları, tankları, topları yok. Kullanılan orantısız güçle Gazze ateş altında kalmıştır'' dedi.

Erdoğan saldırılarda, bin 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiği, 3 bin 500 kişinin yaralandığını anımsatarak, ''Burada ne olup bittiğini kim soracak, bunların hesabını kim verecek'' diye konuştu.

Gazete geçtiğimiz aylarda Davos'ta yaşanan Peres-Erdoğan gerginliğini de anımsatıyor. Ancak Erdoğan'ın, ABD'deki İsrail yanlısı lobilerinin bu olayın ardından ABD Kongresi'nde Ermeni soykırım iddialarını tanıyan bir karar tasarısına muhalefetine son vererek misillemede bulunacağı korkularını, yersiz gördüğünü kaydediyor.

"Erdoğan, 'ABD'nin Türkiye'nin bölgesindeki önemini, bunu anlamayanlardan çok daha iyi bildiğine ve gördüğüne inanıyorum. Sözde Ermeni soykırımı Türkiye-ABD ilişkilerini çok güçlü şekilde etkileyebilecek bir konu değil. ABD Kongresi'nin hislere dayanan bir karar alacağını sanmıyorum. Bu konu tarihçilere bırakılmalı."

Sayfa Yükleniyor...