NATO'nın yıllık raporunda "Türk hava sahası" vurgusu

NATO yıllık raporunda Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağına da değindi. Raporda, "Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesiyle ciddi riskler ortaya çıktı" denildi.

NATO'nın yıllık raporunda "Türk hava sahası" vurgusu

NATO 2015 yıllık raporu açıklandı. NATO'nun Türkiye'ye olan desteğinin Ocak 2013'ten beri arttığı belirtilen raporda, Türkiye'nin talebi üzerine NATO dışişleri bakanlarının Aralık 2012'de İttifak'ın Suriye'den gelebilecek füze tehdidi karşısında Türk halkını ve Türkiye topraklarını savunmak için Türkiye'nin hava savunma kapasitesini artırmasına karar verdiği hatırlatıldı.

Suriye rejiminin, ülke içinde balistik füze kullandığı ve kullanmaya da devam ettiği vurgulanan raporda, "2012'den beri NATO, Suriye toprakları içinde çok sayıda balistik füze ateşlendiğini tespit etti" denildi.

TÜRKİYE'YE NATO DESTEĞİ

Türkiye'deki ilk Patriot Hava Savunma Sistemleri'nin Almanya, Hollanda ve ABD'nin katkısıyla 26 Ocak 2013'te NATO Komutanlığı altında aktif hale getirildiği kaydedilen raporda, şu anda İspanya'nın bu göreve devam ettiğine
ve 2016 sonuna kadar da sistemin Türkiye'de kalacağına işaret edildi.

Bölgedeki kırılganlığın artması nedeniyle, 2015 sonunda İttifak'ın Türkiye'ye ek savunma desteği kararı aldığı anımsatılan raporda, "Bu destek, hava devriyesi, daha fazla AWACS uçuşu, istihbarat artırımı, gözetleme ve keşif, NATO deniz tatbikatı dahil Doğu Akdeniz'de deniz gücü varlığının artırılmasını içeriyor. İttifak, ayrıca ikili ilişkiler çerçevesinde Türkiye'nin hava savunmasına katkı için uçak desteği de sağlayacak" ifadesine yer verildi.

RUSYA'YA SUÇLAMA

Rusya'nın 2015 yılında daha iddialı ve daha öngörülemeyen askeri bir tavır takınmayı sürdürdüğü vurgulanan raporda şöyle denildi:

"Rusya, bir yandan inatla Gürcistan, Moldova ve Ukrayna topraklarını işgal ederken ve Ukrayna'da ayrılıkçılara destek verirken, bir yandan da IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun dışında ve Esad rejimini destek için Suriye'de askeri operasyonlara başladı. Türk hava sahası ihlalleri bir Rus jetinin düşürülmesine yol açtığında, üzerinde anlaşılan uluslararası kural ve prosedürleri yok saymaya bağlı olarak, 2015 yılında ciddi riskler ortaya çıktı."

Raporda ayrıca İttifak'ın Avrupa üyelerinin savunma harcamaları üzerindeki kesintileri kaldırmaya başladığı da kaydedildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg geçen sene 16 ittifak üyesinin sadece bu kesintilere son vermediğini, aynı zamanda harcamalarını artırdığını da söyledi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "NATO varlığını doğu kanadında görünür şekilde artırdık. Güney kanadında ise erken uyarı uçaklarının (AWACS) Türkiye'deki sayılarının artırılmasına karar verdik" dedi.

Sayfa Yükleniyor...