2012 sonunda hasarlı okul kalmayacak

Marmara depreminin ardından İstanbul okullarında başlatılan güçlendirme ve yeniden yapım çalışmasında sona gelindi. Son 12 yılda bin 349 okul elden geçirildi. 264'ü yıkılıp yeniden inşa edildi.

2012 sonunda hasarlı okul kalmayacak

7.2'lik Van depreminde çok sayıda okulun çökmesi dikkatleri İstanbul'a çevirdi. Megapolde, olası bir depreme en hazırlıklı kamu binalarının okullar olduğu ortaya çıktı.

İl Milli Müdürlüğü ile İSMEP'in ortaklaşa yürüttüğü çalışma sonucu son 12 yılda bin 349 okul, fizibilite çalışması yapılarak güçlendirildi, 264 okul yıkılarak yeniden inşa edildi. 58 okulda güçlendirme çalışmaları sürüyor, 56'sı için de ihaleler tamamlandı.

Akşam'ın haberine göre; İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, şu bilgileri verdi:

"İstanbul'daki okulların yüzde 95'lik kısmı ya güçlendirildi ya da yıkılıp yeniden yapıldı. Geriye kalan okulları da 2012 yılının sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Zaten yeni yapılan okullar 1999 Marmara depreminden sonra çıkan yönetmeliklere göre inşa ediliyor. Sürekli denetleniyor. Zemin etütleri de yapılıyor.

Bu çalışmaları yaparken büyük eleştiriler alıyorduk. Biz öncelikle o okulda okuyan öğrencilerin canını düşünüyoruz. Eğitim her zaman olur ama önemli olan öğrencilerin sağlıklı okullarda eğitim görmesi. Biraz aksaklıklar oluyor ama bunu en aza indirgeyerek vatandaşlardan sabır etmelerini istedik.

Milli Eğitim olarak depreme en hazırlıklı kamu kurumuyuz. Her yıl İstanbul Valisi Sayın Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte sürekli toplantılar yapıyoruz. Vali Bey okulların güçlendirilmesi ve yıkılıp yeniden yapılması konularında çok hassas. Bunu yapan müteahitlerle sürekli toplantılar yapıyor."

ASLAN PAYI EĞİTİME
İstanbul İl Özel İdaresi, 2011 yılı bütçesinin büyük bölümünü okulların güçlendirilmesi için kullandı.

Eğitim Hizmetlerine ayrılan 209 milyon 182 bin 622 TL'nin 144 milyon 915 TL'lik kısmı, ilköğretim kurumları, yeni derslik ve ek derslik inşaatlarına harcandı.

Sayfa Yükleniyor...