Almanya Eğitim Bakan'ı Ankara'da

Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Annette Schavan, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini ziyaret etti.

Almanya Eğitim Bakan'ı Ankara'da

Fakülte Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Yılmaz, Schavan'ın, fakültelerine yaptığı ziyaretten dolayı büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.        

Alman Bakan Schavan da böyle bir görüşmenin olmasından dolayı kendisinin de mutluluk duyduğunu ifade ederek, Almanya'daki üniversitelerde İslam teolojisine son zamanlarda yoğun bir ilgi olduğunu söyledi.        

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hakkında olumlu düşünceler duyduğunu belirten Schavan, ''Bütün bu iş birliğiniz çerçevesinde Almanya'da merkezler oluşturuyoruz. Bunlardan başlıcası Frankfurt'ta bulunuyor'' diye konuştu.        

Konuşmaların ardından, kurul salonuna geçildi. Burada Bakan Schavan, fakülte öğretim üyeleri ve öğrencilerle bir araya geldi.       

Ankara Üniversitesi ile İlahiyat Fakültesinin kuruluşu hakkında bilgi veren, fakültelerinde çeşitli bölüm ve programlar olduğunu ifade eden Yılmaz, fakültede Uluslararası İlahiyat Programı'nın uygulandığını, bu programda Almanya'dan gelen öğrencilerin de bulunduğunu söyledi.        

Yılmaz, fakültede bin 200 lisans öğrencisi, 500 yüksek lisans ve doktora öğrencisi olduğunu da belirtti.        

Fakülte Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mahmut Ay da Alman akademisyenlerin Ankara Üniversitesinin kuruluşunda emeği ve desteğinin bulunduğunu söyledi.        

Almanya'daki üniversitelerle iş birliği yapıldığını, öğretim üyelerinin sürdürdüğü projeler olduğunu anlatan Ay, ''Kasım ayı içinde öğretim üyesi ve öğrenci değişimine ilişkin bir protokolün imzalanması tasarlanmaktadır'' diye konuştu.        

Ay, ''Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin özelliği, ülkenin özel yapısından da kaynaklanan bir durumdan hareketle dini, çağdaş gelişmelere uygun, özgürlükçü yorumunu yapabilme başarasını gösterebilmesidir'' diye konuştu.       

Bakan Schavan ise Almanya'dan gelen öğrencilerle karşılaşmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, ''21. yüzyıl başında ilahiyat eğitimine başlamak oldukça büyük bir iştir. Çünkü hangi dinden olursa olsun bütün bu dinler çok geleneksel bir yapıyla çalışılır, araştırılır, öğrenim yapılır. Şimdi bu açıdan baktığımızda da şu sorunun büyük önemi vardır. Bu gelenekçi yapının günümüz ortamı ile bağlantısını nasıl kurmak gerekiyor?'' dedi.       

ALMANYA İLE TÜRKİYE ARASINDA BİLİMSEL VE TEKNİK İŞBİRLİĞİ NİYET BEYANI
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Almanya ve Araştırma Bakanı Annette Schavan tarafından, İstanbul Teknik Üniversitesi ile Berlin Teknik Üniversitesi'nde birer ''Türk-Alman Araştırma ve Geliştirme Merkezi'' kurulmasını öngören ''Almanya ile Türkiye Arasında Bilimsel ve Teknik İşbirliği Niyet Beyanı'' imzalandı.

Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok müstesna bir düzeyde olduğunu söyleyen Yıldırım, Türkiye ile Almanya'yı birbirine yakınlaştıran bağların sadece tarihten gelmediğini; bugün ulaşılan ticaret seviyesinin, turizmdeki işbirliğinin ve Almanya'da yaşayan milyonlarca soydaşın iki ülke ilişkilerini belirleyen unsurlar arasında olduğunu belirtti.

Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Schavan'ın ziyaretinin her iki bakanlık arasındaki ilişkileri geliştirmek için önemli bir vesile olacağına dikkati çeken Yıldırım, şunları söyledi:

''Bugün imzalayacağımız niyet mektubunun konusu İstanbul Teknik Üniversitesi ile Berlin Teknik Üniversitesi'nin karşılıklı işbirliğini gerçekleştirmek, başta bilgi ve iletişim sektörü olmak üzere telekomünikasyonun bütün alanlarında araştırma ve geliştirmeyi güçlendirecek bir merkez tesis etmek. Bununla ilgili niyet mektubunu, bir ön anlaşmayı bugün imzalayacağız.''
  
MERKEZİN BAŞINA TÜRK PROFESÖR
Alman Bakan Schavan, özellikle iletişim teknolojileri alanındaki işbirliğinin iki ülke arasında önemine işaret ederek, şöyle konuştu:

''Her ne kadar bazı kesimler buna hak ettiği önemi vermese de aslında iletişim teknolojileri ve bu alandaki çalışmaların 21. yüzyılın asıl temelini oluşturduğunu düşünüyoruz. Bugün imzalanan niyet beyanı ile Türk-Alman Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin kurulmasının temelini atıyor olmaktan ötürü büyük mutluluk duyuyorum. İstanbul Teknik Üniversitesi ile Berlin Teknik Üniversitesi, bir enstitü ile iki merkezi himaye ediyorlar. Bu merkezin ekonomi çevrelerinde de çok sayıda partneri olacaktır.''

İstanbul Teknik Üniversitesi ile Berlin Teknik Üniversitesi'nde birer Türk-Alman Araştırma ve Geliştirme Merkezi kurulacağını ifade eden Schavan, ''Tek bir enstitü olarak faaliyet gösterecek, ama iki ayağı olacak. Merkezlerin, sanayi kuruluşları arasından partnerleri olacak. İletişim teknolojileri alanı bu araştırma merkezlerinin asıl konusu olacaktır. Bu proje yüksek teknoloji stratejisi, mobil ağlar ve enerji verimliliği konularını içerecek'' diye konuştu.

Schavan, Türk-Alman Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin başına Berlin Teknik Üniversitesi'nde yapay zeka laboratuvarını yürüten Prof. Dr. Şahin Albayrak'ın getirildiğini ifade etti.

Türkiye ve Almanya'nın bilim ve araştırma konularında yoğun işbirliği içinde olduğunu söyleyen Schavan, ''Bunun ötesinde diğer önemli bir husus, Türk-Alman Üniversitesi'nin temelinin atılacak olması'' dedi.


Sayfa Yükleniyor...