Engelliler ÖMSS'den umutlu

Kamu kurumlarında engellilerin istihdamı amacıyla bu yıl ilk kez yapılacak Özürlü Memur Seçme Sınavı'na (ÖMSS) İzmir'de başvuranların sayısı 2 bini geçti. Başvuru yapan engelliler, sınava girmeyi ve iş hayallerine kavuşmayı heyecanla bekliyor.

Engelliler ÖMSS'den umutlu

Kamuda işe yerleştirilecek engelli vatandaşlardan, lise ve üniversite mezunları için bu yıl ilk defa yapılacak ÖMSS için başvurular sürüyor.

Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürlüğü tarafından ulaşımın kolay olması amacıyla kent meydanındaki fuar alanında oluşturulan başvuru merkezine, lise ve üniversite mezunu engelli vatandaşlar, özürlülük belgesi, diploma ve kimlik fotokopisiyle gelerek kayıt yaptırıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdür Yardımcısı Bülent Avdal genel, görme, zihinsel ve ruhsal özürlülük olarak dört engel grubunda yaş sınırı aranmadan yapılacak sınava, lise ve üniversite mezunu engelli vatandaşların katılacağını, ilköğretim ve ortaöğretim okulu mezunları içinse kurayla alım yapılacağını, toplam 29 bin engellinin 2012 yılında kamu kurumlarında istihdam edileceğini söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in engelli vatandaşların istihdamına büyük önem verdiğini, yapılacak sınav için Türkiye genelinde 50 bin başvurunun beklendiğini kaydeden Avdal, İzmir'de de sınava girecek adayların sayısının 2 bin 50'ye ulaştığını bildirdi.

Son başvuru tarihi olan 2 Mart'a kadar başvuru sayısının 3 bine ulaşmasını beklediklerini ifade eden Avdal, sınavsız, kurayla seçilecek ilköğretim mezunu engellilerle İzmir'de yaklaşık 5 bin engellinin istihdam umudu yaşayacağını ifade etti.

Avdal, ''Kamuda boş durumdaki 29 bin özürlü kadrosuna alım yapılacak. Bu şimdiye kadar ki en büyük özürlü alımı ve çok büyük bir hizmet. Adaylar büyük heyecan içinde. İzmir'de de vatandaşlarımızın işlemlerinde her türlü kolaylık personelimiz tarafından sağlanıyor'' dedi.

Bülent Avdal, lise ve üniversite mezunlarına yönelik 29 Nisan'da yapılacak sınavın ardından ilköğretim ve ortaöğretim mezunlarının da mayıs ayında kurayla seçilerek işe yerleştirilmesinin planlandığını kaydetti.

''ENGELLİLER İÇİN BU SINAV BÜYÜK FIRSAT''

Öte yandan, başvuru tarihinin son günleri olması nedeniyle başvuru merkezindeki yoğunluk dikkati çekiyor.

Başvurusunu yapan lise mezunu adaylardan 28 yaşındaki Didem Yaman, geçirdiği kaza nedeniyle 14 yıldır ortopedik engelli olduğunu ve koltuk değneği kullandığını, kamuda işe yerleştirilme fırsatının kendileri için çok büyük bir imkan olduğunu söyledi. Yaman iş ve gelecek hayalini şöyle anlattı:

''Çok heyecanlıyım. Devlet memuru olabilmek ve kendi ayaklarımızın üzerinde durabilmek bizler için çok önemli. Engelli vatandaşların devlet garantisine sahip olmaları için bu sınav büyük bir fırsat. Türkiye'de engelli sayısı çok fazla. Bizlerin istihdamı büyük önem taşıyor. Bu yöndeki adımlar ve çalışmalar devam etmeli. Türkiye'de yetenekli çok engelli arkadaşımız var. Hepimiz sınavın heyecanını taşıyoruz. Umarım ben de işe yerleştirilenler arasında olurum.''

Başvurusunu yapan lise mezunu Hasan Karadeniz (34) de iki yaşında kaza sonucu bedensel engelli hale geldiğini ve protez bacağıyla yaşamını sürdürdüğünü anlattı. Milli Bakanlığı'na bağlı bir kurumda beş yıl sözleşmeli personel olarak çalıştığını, kadroya alınamaması üzerine bu işten ayrıldığını belirten Karadeniz, sınavın kendisi için ileriye dönük bir fırsat olduğunu ifade etti.

Engellilerin özel sektörde iş bulmasının çok daha zor olduğunu, kamuda alım yapılması için çok beklediklerini ifade eden Karadeniz, ''Yıllardır ihmal edilmişti, şimdi 29 bin engellinin alımı için adım atıldı. Engelliler olarak işimiz olmadan hayatımızı istediğimiz gibi kuramıyoruz. Ben kendi çabamla çeşitli işlerle yaşamını sürdürdüm. Düzenli işim olursa hayatımı kurar, fırsat olursa evlenmeyi isterim'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...