Her yıl 15 bin kişi yurt dışına gidiyor

Türkiye'den binlerce kişi, yurt dışında eğitim almak için başta İngiltere olmak üzere çeşitli ülkelere gidiyor. Eğitim maliyeti ise 10 bin dolardan balıyor ve 50 bin dolara kadar çıkıyor.

Her yıl 15 bin kişi yurt dışına gidiyor

Edufairs Yurt Dışı Fuarları Genel Müdürü İzzet Aslantatar, yurt dışı eğitimin Türkiye'de özellikle son 15 yıldır hızlı bir ivme kazandığını söyledi.

Aslantatar, 15-20 yıl öncesinde devletin kendi personelini burslu olarak yurt dışına gönderdiğini hatırlatarak, ''Dolayısıyla yurt dışındaki kurumlar Türk öğrencilere çok yabancı değiller. Yurt dışı eğitimi Türkiye dışında özellikle gelişen ülkelerde yaygın bir eğitim seçeneği olarak görülüyor. Yani Japonya, Singapur, Çin, Kore, bunlar gelişmişliklerini bir nebze de olsa yurt dışı eğitimine borçlular. Zira oraya gönderdikleri öğrenciler farklı bir donanımla ülkelerine dönüp orada öğrendikleri bilgileri kendi ülkelerinde uyguluyorlar'' dedi.

Yurt dışı eğitime ''beyin göçü'' gibi farklı bir gözle de bakılabildiğini anlatan Aslantatar, şunları kaydetti:

''Birçok ülke bunu halletmiş durumda. Gönderdiklerini geri kazanma yönünde bir çabaları var. Türkiye'de bu önceden çok yoktu, ancak şu an devletin de bununla ilgili bir politikası var. Yani yurt dışına giden insanları Türkiye'ye tekrar kazandırmak ve donanımlarından yararlanmak için projeler uygulanıyor. Üniversiteler yurt dışından gelenlere daha fazla kapılarını açar oldu. Dolayısıyla artık yurt dışına giden öğrencilere 10 yıl öncesindeki gibi 'gidiyor gelmiyor' diye değil, 'gidecek, daha donanımlı olarak Türkiye dönecek' şeklinde bakmak mümkün. Yurt dışı eğitimi ülkenin gelişme yolundaki dinamiklerine katkı sağlıyor. Bu bakış açısı daha önce yokken şu anda var. Bunun olması ile yurt dışındaki eğitim kurumları Türk öğrencilerle daha fazla ilgilenmeye başladı. Zira bu anlayışla giden öğrenci orada daha verimli çalışmalar yapabiliyor. Oradaki ortama daha fazla katkı sağlayabiliyor ve Türk öğrenciler genellikle yurt dışında beğenilen sevilen takdir edilen bir grup olarak değerlendiriliyor.''

HER YIL 15 BİN KİŞİ
Aslantatar, yurt dışı eğitime olan ilginin her geçen gün arttığını belirerek, ''Eğitim almak isteyen çok sayıda kişi var ancak bunlar içerisinde yaklaşık 15 bin kişi her yıl yurt dışı eğitim sürecine katılıyor. Bunların bir kısmı üniversitelerin değişim programları aracılığıyla oluyor. Büyük bir kısmı da ailelerinin kendilerine sunduğu imkanları kullanarak yurt dışı eğitimi alıyor. Ayrıca devletin sağladığı burs imkanlarından yararlanarak gidenler de var'' dedi.

Yurt dışında eğitim için tercih edilen ülkeleri 'İngilizce konuşulan ve konuşulmayan' ülkeler diye ikiye ayırmak gerektiğini belirten Aslantatar, şöyle devam etti:

''Maddi imkanı biraz daha müsait olan kişilerin çoğu İngilizce konuşulan ülkeleri tercih ediyorlar. Bunlar da başta İngiltere, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda hatta Güney Afrika olabiliyor. Türk öğrencisi, bu ülkeler içerisinde en çok İngiltere'yi tercih ediyor. İngiltere'nin Türkiye'ye yakınlığı, üniversitelerin 3 yıl, master programlarının 2 yıl yerine 1 yıl olması bu ülkeyi cazip kılıyor. ABD ikinci sırada geliyor. Çok iyi okulların olması ABD'yi de ciddi anlamda cazip kılıyor.

İngilizce konuşulan ülkelerin dışındaki seçeneklerin başında ise Almanya geliyor. Almanya'da 3 milyonu aşkın Türk nüfus var. O nedenle Almanya İngilizce konuşulan ülkeler dışında en çok öğrenciyi çeken ülke. Avusturya, Hollanda, İsviçre, İsveç, Bulgaristan, Rusya, Ukrayna da Türk öğrencilerinin gittiği ülkeler arasında.''

10 BİN DOLARDAN BAŞLIYOR
Aslantatar, yurt dışı eğitim maliyetinin ise 10-15 bin dolardan 50 bin dolara kadar çıkabildiğini belirterek, ''Ancak İngilizce konuşulan ülkelerde ortalama bir okulda yıllık ücret yaklaşık 50 bin lira dolaylarında'' dedi.

Aslantatar, öğrencilerin çoğunun dil eğitimi için de yurt dışını tercih ettiklerini sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...