Yeni ders kitabında 'kocaya itaat ibadettir' dendi

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni müfredat kapsamında hazırlattığı "Hz. Muhammed'in Hayatı" ders kitabında, kocaya itaate 'ibadet' dendiği ve 'ateistle evlenmeyin' ifadesinin yer aldığı belirtildi.

Yeni ders kitabında 'kocaya itaat ibadettir' dendi

Milli Bakanlığı’nın yeni müfredat kapsamında hazırladığı ders kitapları gündemde.

Cumhuriyet gazetesinden Ozan Çepni'nin haberine göre, 'Hz. Muhammed'in Hayatı' ders kitabında evliliğe ilişkin öneriler yer aldı.

Kitapta, "Bekârlık sultanlık değil, sancılı bekleyiştir" denilerek evlenmenin teşvik edildiği, nişan, nikâh ve eşlerin birbirine karşı görevleri başlıklarında Medeni Kanunun unutulduğu belirtildi.

Ateist ve diğer dinlerden kişilerle evliliklerin "kabul edilemez" bulunduğu kitapta, küçük yaşta evliliklerle ilgili ise bir kısıtlama konmadığı kaydedildi.

Haberde, MEB’in yeni müfredat kapsamında 2017-2018 eğitim öğretim döneminde okutulacak ders kitaplarında tartışma yaratan bazı bölümler şöyle aktarıldı:

Bekârlık sultanlık değil, henüz karar verilememiş bir sürecin sancılı bekleyişidir. Evlilik, zihni sürekli meşgul eden gönlün sesini dindirmektir.

İnsan fıtratı gereği karşı cinsiyle birlikte yaşamaya muhtaçtır. Bunun dışındaki bir hayat insana saadet ve huzur vermekten uzaktır.

Kadın ve erkekler evlenerek ‘iffet’lerini korurlar. Bu geçici bir heves değildir. Gözü dışarıda olmayan, huzuru mutluluğu yakalamaya çalışarak evinden razı olan ve razı olunan kimseler olurlar. Nesillerini teminat altına alırlar.

Çocuklar ahirete yatırımdır. Evlilik iffetli bir toplum modeli olma yolunda önemli bir adımdır.

Evlenecek kişiler tanışma süreçlerinde dikkatli olmalı, kutsal bir birliktelik olan aile müessesesine zarar vermeyecek yaklaşımlarda bulunmalıdırlar. Çünkü her tanışma evlilikle noktalanmayabilir. Bu bağlamda birbirilerini tanıma ve karar verme süreçlerinde gönül eğlendirmeyin ya da hoşça vakit geçirmeyin.

Müslüman her şeyden önce dinî bilgileri ve ilmihâlini öğrenmeli ve ailesine öğretmelidir.

Erkekler güç ve kuvvet yönünden daha ileri olduğundan, ailenin sorumluluğunu birinci derecede onlara yüklemiştir... Annenin, kocasına karşı görevlerinde titiz davranması, evine ve çocuklarına sahip çıkması gerekir. Sabırlı ve kanaat ehli olmalı, israftan kaçınmalı.

İslam, erkeğin üstlendiği mesuliyetlere karşılık kadının da kocasına itaat etmesini istemiş ve bu itaati ibadet saymıştır. Ailede çocukların büyütülüp terbiye edilmesi daha çok anne tarafından yerine getirilir. Ailede erkek vazifesini yapar, ailesine karşı güzel davranır; kadın da ona karşı gereken muhabbet, hürmet ve itaati gösterirse aile içinde düzen ve uyum sağlanmış olur.

Ateist, müşrik, mürtedle yapılan evlilikler yasaktır.

Evlenirken dindar, güzel ahlak sahibi eşleri seçmek ve dindar bir aile kurmaya çalışmak gerekir.

KÜÇÜK YAŞTA EVLİLİK

İnsanların eş arama durumundan başlayarak bütün süreçlere yer veren MEB, küçük yaşta evliliği de örf kapsamına aldı. Bakanlık, evliliğin “insanın fıtratında var olan bir güdü” olduğunu belirterek “Ülkemizde örfe dayalı olarak genç yaşlarda evlenildiğini
düşünürsek” değerlendirmesi yaptı.

Sayfa Yükleniyor...