ABD 15 yıl sonra 'negatif'i gördü

S&P'nin ABD'nin AAA olan kredi notunun görünümünü negatife çevirmesi, daha önce böyle bir gelişmenin yaşanıp yaşanmadığı sorusunu akla getiriyor. Fitch 1995'te, Moody's de 1996'da aynı şeyi yapmıştı.

ABD 15 yıl sonra 'negatif'i gördü

ABD'nin AAA olan kredi notunun görünümünün negatife çevrilmesi, tarihte bir ilk değil. Daha önce Fitch 1995'te, Moody's ise 1996'da notun görünümünü negatife çevirmişti.

Fitch, Kasım 1995'te negatife aldığı görünümü 1996'nın baharında tekrar durağana yükseltmişti. Moody's ise Ocak 1996'da negatife aldığı görünümü Mart 1996'da yeniden durağana çevirmişti. Bu iki gelişmenin ortak noktası, Cumhuriyetçiler ve Demokratların bütçe üzerinde anlaşamaması nedeniyle, federal hükümetin faaliyetlerinin durduğu döneme denk gelmesi. Clinton'ın başkanlığı sırasında yaşanan bu gelişmelerde, bütçe krizinin aşılmasının ardından görünümün yeniden durağana çevrilmesi dikkat çekiyor.

S&P de, görünümü negatife çevirmesinin ana gerekçelerinden biri olarak yasayapıcıların bütçe üzerinde uzlaşamamasını gösterdi. Bu nedenle, S&P'nin bu hamlesi, 1995 ve 1996'daki gelişmelerle paralellik taşıyor. Bununla birlikte, ABD'nin borç pozisyonunun 15-16 yıl öncesine kıyasla çok daha vahim durumda olduğunu gözardı etmemek gerek. Ancak tarihte yaşanan olaylara bakarak ABD'nin Mayıs'ta borç limitini artırması durumunda, S&P'nin görünümü yeniden durağana çevirmesini beklemek makul olur.

Son dönemde benzer bir örnek de İngiltere'de yaşandı. S&P, İngiltere'nin AAA olan kredi notunun görünümünü 2009'un Mayıs ayında negatife çevirdi. Gerekçe, borçların milli geliri aşmasıydı. Ancak yeni hükümetin bütçe açığını kısmaya yönelik önlem almasıyla, görünüm Ekim 2010'da yeniden durağana yükseltildi.

ABD, kredi notu AAA olan ülkeler arasında görünümü negatif olan tek ülke konumuna geldi. Dünyada 17 ülkenin S&P'deki kredi notu AAA düzeyinde bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...