ABD'li Chevron'dan dev gaz anlaşması

Avustralya, 42 milyar dolar değerinde sıvılaştırılmış doğalgaz projesine ön onay verdi.

Avustralya, ABD petrol şirketi Chevron Corp'a 50 milyar Avustralya doları (42 milyar dolar) değerinde Gorgon sıvılaştırılmış doğalgaz projesi (LNG) için yeşil ışık yaktı. Gorgon projesi Avustralya'nın giriştiği en büyük doğal kaynak geliştirme projesi.

Federal çevre bakanlığının onayından sonra açıklama yapan Chevron, girişimin ortaklarının nihai yatırım kararlarını, üretim lisansları ve işletme için Batı Avustralya eyalet yönetimi enerji bakanının da onayı alındıktan sonra kesinleştireceklerini açıkladı.

Federal hükümet, batı Avustralya'da, doğal koruma alanı olan Barrow Adası kıyılarında gerçekleşecek projenin, başta ender bir kaplumbağa türü olmak üzere diğer yerel hayvan türlerinin korunmasına dikkat edilmesi koşuluyla onaylayacağını söyledi.

Çevre Bakanı Peter Garrett, Canberra'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu önerinin ekonomik büyüklüğünün bilincindeyim ancak benim için soru bu projenin özellikle tehdit altındaki türler üzerinde olumsuz bir etkisi olup olmayacağıydı. Olmayacağına karar verdim" dedi.

Avustralya federal hükümeti, adadaki bazı hayvan türlerinin izlenmesi projelerine odaklanan 28 ayrı çevre koruma koşulu getiriyor.

Yılda 15 milyon tonluk LNG üretimi öngören Gorgon projesi, üç üretim tesisi ve bir de yerel doğalgaz tesisi içeriyor. Proje tam üretim kapasitesinde 6,000 kişilik istihdam yaratacak ve Avustralya'nın toplam LNG üretiminde çok büyük bir büyüme sağlayacak.

Projenin yönetimini, yüzde 50 hisse sahibi olan Chevron yapacak. Royal Dutch Shell ve ABD'li Exxon Mobil ayrı ayrı yüzde 25 paya sahip.

Melbourne'da enerji analisti Gordon Ramsay, "Gorgon projesinin hızlandırılması, uzun vadede gaz talebinin güçlü olduğunu gösteriyor. Dünyada karbon ürünlerinin azaldığını düşünürseniz, gaz ihtiyacı giderek artacak demek. Çünkü nükleer enerji pahalı, kömür ise kirletici" dedi. Asya-Pasifik bölgesinde halen gündemde olan 10'dan fazla LNG projesi var.

Sayfa Yükleniyor...