Altın rekor üstüne rekor kırıyor

Uluslararası piyasada altının ons fiyatı 1.509,01 dolara kadar çıkarak yeni bir rekor kırdı.

Altın rekor üstüne rekor kırıyor

Altın dolardaki düşüşe bağlı olarak yükselişini beşinci günde de sürdürdü ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Uluslararası piyasada altının ons fiyatı 1.509,01 dolara kadar çıkarak yeni bir rekor kırdı.

Yükselişe Arap dünyasındaki gerginlik, Euro Bölgesi borç kriziyle ABD'nin mali durumuna ilişkin endişeler de katkı sağladı.

Capital Economics analistleri, altın fiyatlarının yıl sonuna kadar 1600 dolara, 2012 sonuna kadar ise 2000 dolara çıkacağını tahmin ediyor.

İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkan Vekili Osman Saraç, özellikle ABD'de büyümenin gücüne dair belirsizliklerin süreceği tahmin edildiğini, bunun da yatırımcıları altın gibi güvenli varlıklara çektiğini söyledi.

Kıymetli madenler danışmanlık şirketi GFMS'nin geçen hafta bir rapor açıkladığını, şirketin, altının 10 yıldır süren yükselişinin yıl sonuna değin metali 1600 doların üzerine yükseltebileceğini belirttiğini bildiren Saraç, özellikle Asya'dan gelen güçlü yatırım talebi, resmi sektör satışlarının eksikliği, toparlanmakta olan mücevher talebi ve piyasaya hurda geri dönüşünün azalmasının etkisiyle metalin desteklendiğini belirttiğini kaydetti.

EURO DOLARA KARŞI 16 AYIN ZİRVESİNDE
Dolar uluslararası piyasalarda zayıf bir seyir izliyor. Euro, doların geniş bantta değer kaybetmesinin ve yatırımcıların riskli varlıklara yönelmesinin etkisiyle dolar karşısında 1,46'nın üzerine çıkarak 16 ayın en yüksek seviyesini gördü.  Dolar endeksi ise kayıplarını artırarak üç yılın en düşük seviyesi olan 73,967'ye geriledi.

Brent petrolü ise, ABD'nin ham petrol stoklarının geçen hafta beklenmedik şekilde düştüğünü gösteren verinin ardından, dolardaki düşüşün de etkisiyle değer kazanarak varil başına 124 doların üzerine yükseldi.

Sayfa Yükleniyor...