Aralarına Euro girdi!

Euro Bölgesi Başkanı Juncker’in önerisini kabul etmediği için Avrupalı davranmamakla suçladığı Merkel, Euro krizi karşısındaki tavrında direniyor.

Aralarına Euro girdi!

Lüksemburg Başbakanı ve Euro Bölgesi Başkanı Jean-Claude Juncker, Almanya’da en sevilen Avrupalı siyasetçilerden biri. Juncker 2006 yılında Avrupa’nın birleşmesine bulunduğu katkılardan dolayı Almanya’nın en kıymetli ödüllerinden biri olan Aachen Şarl ödülüne layık görülmüştü.

Ödül töreninde eski Almanya Başbakanlarından Helmut Kohl, yaptığı onur konuşmasında, Juncker‘e "Sen Avrupa için büyük bir şanssın’’ demişti. O günlerde AB anayasa krizi işerisindeydi ve Juncker de konuşmasının büyük bir kısmını bu konuya ayırmış, bunun dışında Avrupa Para Birliği’ni övmüstü.

Aynı zamanda Euro Bölgesi Başkanı olan Jean-Claude Juncker ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında geçen son ağız dalaşı sonrası akıllara "Almanya Avrupalılıktan, Euro’dan vaz mı geçiyor?’’ sorusu takıldı.

Euro Bölgesi ülkelerinin, piyasaya birlikte ortak Euro tahvili sürülmesi önerisinin reddedilmesine çok sinirlenen Juncker, haftalık die Zeit gazetesine verdiği röportajda Başbakan Merkel’i Avrupalı gibi davranmamakla suçladı.

Almanya’nın Euro konusunda çok basit düşündüğünü söyleyen Juncker, "Önerimizi üzerinde durmadan reddetmek, AB’de tabular yaratıp başkalarının fikirleriyle uğraşmamak demektir, açıkçası bu tarz beni çok şaşırtıyor" dedi. Juncker‘in Avrupa Borç Ajansı kurularak AB üyelerine "E-Bonds" adlı ortak tahvil çikarma imkanı sağlanması önerisine şu ana kadar sadece İtalya ve Portekiz‘den destek geldi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, basın sözcüsü aracılığıyla Juncker’in eleştirilerine sert bir biçimde yanıt verdi. AB üyelerini Avrupalı gibi davranmamakla suçlamanın kimseye yararı olmadığını belirten Merkel, Lüksemburg Başbakanı’nın önerisini bir kez daha reddetti. Merkel, Euro'ya olan inancının azalmadığını, Euro’nun ancak AB başarısız olursa biteceğini vurguladı. ‘’E-Bonds’’ önerisinin yeni olmadığını ve üzerinde yeterince durulduğunu söyleyen Merkel, bu uygulamanın AB’ye yasal ve ekonomik sorunlar getireceğini hatırlattı. Merkel bu konuda kararlı olduklarını, önümüzdeki hafta yapılacak AB zirvesinde de bu kararlarından dönmeyecekleri mesajını verdi.

ALMANLARIN YARISI MARKA DÖNMEK İSTİYOR
Merkel ve Junker arasında medya aracılığıyla geçen ağız dalaşi AB zirvesinin tartışmalı olacağını gösteriyor. Her ne kadar Angela Merkel Euro’yu desteklediğini söylese de kulislerde Euro konusunda restleştiği, gerekirse Almanya’nın Euro Bölgesi'ni terk edeceğini söylediği iddiaları konuşuluyor.

Alman medyasında çikan haberler de marka olan özlemi göz önüne serecek nitelikte. Kamuoyu yoklamaları, Euro’yu kabul etmenin üzerinden neredeyse dokuz yıl geçmesine rağmen Alman halkının yarısının marka geri dönmek istediğini gösteriyor. Eurobarometre’nin tespitlerine göre Alman Markı Almanlar için hala ekonomik kalkınma, güvence ve istikrarın sembolü. Bu yüzden, Alman halkının bugün yastık altında, kolleksiyonlarında ya da kasalarında 13 milyar markı bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...