Avrupa bankaları 283 milyar dolar aktif silebilir

Avrupa Merkez Bankası, Euro Bölgesi bankalarının 18 ay içinde 283 milyar dolarlık aktif silme işlemine gidebileceğini açıkladı.

Avrupa bankaları 283 milyar dolar aktif silebilir

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Euro Bölgesi bankalarının gelecek 18 ay içinde kötü kredi ve menkul kıymetlerden kaynaklanan 283 milyar dolarlık aktif silme işlemine gidebileceğini açıkladı.

ECB'nin ifade ettiği bu miktar, finansal krizin başladığı 2007 yılı ortasından beri 366 milyar dolar aktif sildiği tahmin edilen Euro Bölgesi bankaları için zorlukların devam ettiğini gösteriyor.

ECB'nin yeni yayımlanan Finansal İstikrar Raporu'nda ekonomideki bozulma ortamında hane ve şirket gelirleri üzerinde baskı yaratan ekonomik koşulların etkisiyle finans sektöründeki risklerin son altı ayda arttığı belirtildi.

ECB Başkan yardımcısı Lucas Papademos, dün düzenlediği basın toplantısında, "Politika yapıcıları ve piyasa oyuncularının önümüzdeki dönemde çok dikkatli olması gerekiyor. Rehavete düşemeyiz" dedi.

ECB, bankaların 2010 sonuna kadar 218 milyar doları toksik varlıklar, 431 milyar doları ise geri dönmeyen kredilerden kaynaklanan toplam 649 milyar dolar aktif sileceğini tahmin ediyor.

Bu rakam, Nisan ayında Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 904 milyar dolar olan tahminlerinin yüzde 30 kadar altında.

Papademos tahminlerin oluşturulmasında IMF ile aynı hesap yönteminin kullanıldığını, ancak temerrüde düşen krediler ve kaldıraç oranları gibi faktörlerin Euro Bölgesi verilerinden alındığını belirtti.

Papademos, çoğu Euro Bölgesi bankasının kötü senaryolara dayanacak sermayesi olduğunu belirtti.

Sayfa Yükleniyor...