Avrupa'dan Yunanistan'a 30 milyar Euro

Euro Bölgesi ülkeleri Yunanistan'a 30 milyar Euro değerinde yardım paketini onayladı.

Euro Bölgesi maliye bakanları dün Yunanistan için 30 milyar Euro'luk bir acil yardım mekanizmasına onay verdiler. Ancak bakanlar, Atina'nın henüz yardım talebinde bulunmadığını belirttiler.

Uluslararası Para Fonu'ndan ilk yıl için beklenen en az 10 milyar Euro destek ile birlikte, mekanizma bugüne kadar oluşturulan en büyük çaplı çok-taraflı yardım paketi olabilir.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou dün yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün alınan kararla Avrupa hiç kimsenin bundan böyle ortak para birimimizle ve ortak kaderimizle oynayamayacağı yolunda çok açık bir mesaj vermiştir" dedi.

Euro kullanan 16 ülkenin maliye bakanları telekonferans yoluyla yaptıkları toplantıda Yunanistan'ın Euro ülkelerinden ve IMF'den, piyasalardan önemli ölçüde düşük düzeyde faizle borçlanmasını öngören ayrıntılı bir plana onay verdiler.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Fon'un da çok yıllık bir stand-by kredisi düzenlemesiyle Yunanistan'a yardıma hazır olduğunu ve bugün Brüksel'de Yunanistan, AB ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin bu konuda görüşmeler yapacaklarını duyurdu.

Strauss-Kahn Euro bölgesinin finansal paketini memnunlukla karşıladığını belirterek bunun aynı zamanda Euro bölgesinin tümünde finansal istikrarı koruyacak bir adım olduğunu vurguladı.

Bu yardım gerçekleşirse, IMF'nin geçmişte Arjantin ve Meksika için yaptığı yardımların çapını çok aşacak. Bugüne kadar bir ülkeye yapılan en büyük IMF taahhüdü, 2009 Nisan ayında Meksika için esnek kredi hattı adıyla sağlanan 47 milyar dolarlık düzenlemeydi. Meksika bu hattan henüz para çekmedi.

Kullanılmasa bile Yunanistan için hazırlanan paketin gücü, yatırımcıya güven vermesi ve Yunan tahvillerini almak için cesaretlendirmesi olabilir. Ancak Yunanistan'ın çok büyük borç yükünü azaltma konusundaki bilinmezler hâlâ varlığını sürdürüyor. Bu borçların büyüklüğü, Euroya olan güveni zedelemişti.

Yunanlı bir yetkili, piyasada faiz oranlarının düşüp düşmeyeceğine bağlı olarak, hükümetin yardımı talep edip etmeme kararını birkaç gün içinde vereceğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...