Babacan: İşsizlik yaza yüzde 10'a yaklaşır

Başbakan Yardımcısı Babacan, işsizlik oranının daha da düşeceğini ve yaz aylarında yüzde 10'a yakın rakamlar görülebileceğini söyledi.

Babacan: İşsizlik yaza yüzde 10'a yaklaşır

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, NTV'de Canlı Gaste'ye katılarak ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi.


Babacan, işsizliği hem ekonomik hem de sosyal anlamda Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en büyük problemlerden bir tanesi olarak niteledi.

Küresel krizin bütün dünyada işsizlik oranlarını artırdığını kaydeden Babacan, 2007'de Euro bölgesinde yüzde 7,5 olan işsizlik oranının bu yıl sonunda yüzde 10.3'e yükselmesinin beklendiğini, bu rakamın 2011'de daha da artacağının tahmin edildiğini ifade etti.

İspanya'da 2007'de yüzde 8,3 olan işsizlik rakamının bu yıl sonu itibariyle yüzde 19,7'ye çıkmasının söz konusu olduğunu kaydeden Babacan, gelişmiş ülkelerin çoğunda işsizliğin artmaya devam ettiğini, Türkiye'de ise düşüşe geçtiğini vurguladı.

Babacan, ''İşsizlik bizde yazın düşüyor, kışın yükseliyor. Son açıklanan rakamlar mevsimsel özellikler arındırıldığında yüzde 12,7. Bu, geçen yıla göre yüzde 1,3 düşüşü ifade ediyor. İşsizlik yaza doğru daha da azalacak. Yaz aylarında yüzde 10'a yakın rakamlar görebiliriz. İşsizlik geçen yıl yüzde 14 iken, bu yıl daha düşük olacaktır'' dedi.

Türkiye ekonomisinin herkesten önce toparlanmaya başladığını, ekonomideki hızlı toparlanmanın da işsizlik oranındaki düşüşü beraberinde getirdiğini belirten Babacan, Türkiye'de son bir yılda 1 milyon 593 bin kişilik istihdam artışı olduğunu, bunun da Avrupa'daki hiçbir ülkede görülmediğini söyledi.

İSTİHDAM STRATEJİSİNE SON ŞEKLİ VERİLİYOR
''Türkiye'de bir yandan işsiz, bir yandan da istediği vasıfta eleman bulamayan çok'' diyen Babacan, Türkiye'de bazı mesleklerin geçerliliğini kaybettiğini ifade etti.

AB ve ABD'de olduğu gibi Türkiye'de de genç işsizliğin yüksek olduğunu dile getiren Babacan, ülkede her yıl 500-600 bin kişinin yeni iş aramaya başladığını anlattı.

Bazı Avrupa ülkelerinde nüfusun artmadığına dikkati çeken Babacan, ''O yüzden o ülkeler yürürken bizim koşmamız gerekiyor. Bir yandan nüfusumuz makul artsın, öbür yandan ekonomimiz büyüyerek o nüfusa istihdam yaratsın istiyoruz'' şeklinde konuştu.

2003 yılında sosyal güvenlik reformu çalışmaları sırasında nüfus projeksiyonu yaptıklarını, bu projeksiyonda Türkiye nüfusunun ileriki yıllarda 80-85 milyonda duracağının görüldüğünü anlatan Babacan, ''Nüfus bir güçtür. Masanın etrafında Çin ve Hindistan'ın söyledikleriyle 3-5 milyon nüfuslu bir ülkenin söyledikleri farklıdır'' dedi.

İstihdam stratejisine ilişkin çalışmaların geçen yıl Eylül ayında başladığını anımsatan Babacan, söz konusu çalışmaya son şeklinin verilmekte olduğunu bildirdi.

Babacan, eğitim ile istihdam arasındaki bağın çok sıkı kurulması gerektiğini, üniversitelerde de bu yönde bir yapılanmaya ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye'de katı bir iş gücü piyasası olduğunu, insanların işe zor girip, işten zor çıktığı bir yapının bulunduğunu kaydeden Babacan, ''Sadece işi olanın değil, dışarıdaki milyonların hakkını korumak zorundayız'' dedi.

Mesleki eğitimi yaygınlaştıracaklarını da ifade eden Babacan, özel sektör ve özel eğitim kurumlarının da bu işe girmesini istediklerini ve mesleki eğitimi Koordinasyon Kurulu'nda ele alacaklarını belirtti.

ENFLASYON YÜZDE 6.5'E YAKIN NOKTADA BİTER
Almanya'nın bile milyarlarca dolarlık tasarruf ve zam paketleri açıkladığını, Yunanistan'ın batmasına izin verilmediğini ve yüzdürülmeye çalışıldığını ifade eden Babacan, şöyle konuştu:

''Avrupa Merkez Bankası olağanüstü uygulamalara başladı. Para basma olayı... Euro'daki düşüş de likidite ile alakalı. Geçen sene kamu harcamalarını artıralım, ekonomi canlansın anlayışı vardı. Biz tam tersini yaptık. Haziran itibariyle vergi teşviklerini azaltmaya başladık. Pek çok ülke harcamaları artırırken biz tam tersine gittik. Tasarruf tedbirleri aldık. Bu yıl her yerde Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olacağımız söyleniyor. En hızlı büyüyen ekonomi Türk ekonomisi. Enflasyon geçen senenin biraz üzerinde seyrediyor. Bunun petrol, hammadde, bazı meyve sebze fiyatları ve etle alakası var. Sadece etten 1,7 puan enflasyonumuz arttı geçtiğimiz ay içinde. Tedbirini aldık, meyve ve sebze, et fiyatları düştü, yine tek haneye indi enflasyon. Bu yılki enflasyon hedefimiz yüzde 6,5. Şu an itibariyle baktığımızda bu sene enflasyonu yüzde 6,5'e yakın bir noktada bitireceğiz.''

MEMURU ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ
Bakan Babacan, enflasyonun memur maaş zammını aşması halinde aradaki farkın maaşlara yansıtılacağını da belirterek, ''Enflasyon ilk 6 ayda yüzde 2,5'in üzerine çıkarsa aradaki farkı memurumuza ödeyeceğiz. İkinci 6 ayda yüzde 2,5'in üstüne çıkarsa aradaki farkı yine ödeyeceğiz'' diye konuştu.

Memuru enflasyona ezdirmediklerini ve bundan sonra da ezdirmeyeceklerini belirten Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da baştan beri bunu söylediğini kaydetti.

Babacan, en düşük memur maaşıyla 2002 yılının Aralık ayında alınan süt miktarının 262 litreden 489 litreye çıktığını, bu şekilde süt alımında yüzde 85 artış olduğunu belirtti. Babacan, Türkiye'de toplam tüketimde artış görüldüğünü, halkın daha fazla para harcadığını da söyledi. Geçen yıl Nisan ayında 385 bin buzdolabı satılırken, bu rakamın bu yıl 494 bine yükseldiğini, böylece buzdolabı satışlarının yüzde 28 arttığını kaydeden Babacan, çamaşır makinesi satışındaki artışın ise yüzde 29'u bulduğunu bildirdi.

Yeni ev satışlarında dahi ciddi artışlar görüldüğünün altını çizen Babacan, dönen çeklerde geçen yıl yüzde 10'ları bulan seviyenin bu yıl kriz öncesine döndüğünü ve yüzde 4-5 seviyesine indiğini belirtti.

BANKALARA TAVİZ YOK
Kredi kartlarında takip oranının azaldığına işaret eden Devlet Bakanı, halkın tüketici kredilerine yöneldiğini, bankaların kredi hacminin bir yılda 370 milyar liradan 440 milyar liraya yükseldiğini söyledi.

Bankaların krizde bir problem yaşamadığını belirten Babacan, ''Bankacılık sisteminde problem yaşamayan ve kamu kaynağı aktarmayan tek ülke Türkiye. 2003, 2004, 2005'te yaptıklarımız. Bankaları çok disiplin altına almamız, asla taviz vermememiz. Kim olursa olsun, isterse en büyük bankanın patronu olsun hiçbir taviz verilmemiştir ve hala da verilmemektedir. En ufak bir taviz yoktur. Türkiye'nin en bilinen aileleri, banka sahipleri kurallara uymak zorundadır. Af yoktur, taviz yoktur. Zaman zaman açık açık 'siz tercihinizi yapın, eğer bankacılık yapacaksanız kural budur' denilmiştir'' diye konuştu.

Babacan, Türkiye'de hızlı şekilde modern perakendeciliğe kayış yaşandığına da dikkati çekti. Dedesinin 1928 yılında ticarete başladığını anlatan Babacan, ''Bugün modern perakendeciliğe kendini uyduranların işi çok iyi. Kendini yenileyenlerin işi iyi, 1950'lerdeki gibi esnaflık yapanların ise işi zor'' dedi.

AVRUPA'YA NASİHAT
OECD'nin Türkiye'nin bu yıl yüzde 6,8 büyüyeceği tahmininde bulunduğunu hatırlatan Babacan, ''Bu sene biz Avrupa'ya nasihatler veren, doğruları anlatan ülke durumundaydık. Büyümede istikrarı yakalamış ve bankacılık sistemi zarar görmemiş bir ülkeyiz. İnsan, içinde olunca bazen kıymetini bilmeyebiliyor'' diye konuştu.

Babacan, seçimlerle ilgili bir soru üzerine, 2004, 2007 ve 2009 yıllarında da seçim gördüklerini ve hiçbir dönemde seçim ekonomisi uygulamadıklarını söyledi. Her zaman bütçe hedefleri içinde davrandıklarını kaydeden Babacan, ''Bugün hem de kriz ortamında Cumhuriyet tarihinin en düşük reel faizlerini yaşıyoruz. Rüzgarlar terse esiyor, Türkiye yine ilerliyor'' dedi.

Euro-dolar paritesini de değerlendiren Babacan, çapraz kuru etkileyen yüzün üzerinde faktör bulunduğuna işaret etti. Bundan sonra kurdaki gelişmeleri Euro bölgesindeki istikrarın belirleyeceğini kaydeden Babacan, AB ülkelerinin akıllı politikalar uygulaması halinde Euro'nun değerinin makul yerde tutulabileceğini söyledi.

Babacan, Türk Lirasının çok istikrarlı para birimlerinden bir tanesi olduğunu da vurgulayarak, ''Merkez Bankası rasyonel olmayan hiçbir adım atmıyor. Merkez Bankası kriz döneminde çok doğru adımlar atmıştır. Türkiye'nin krizden en az etkilenmesinin nedenlerinden bir tanesi de Merkez Bankasının uyguladığı doğru politikalardır'' açıklamasında bulundu.

GÖNLÜM HEP TİCARETTE
Babacan, kendisiyle ilgili bir soru üzerine de, ailesinin asıl işinin ticaret olduğunu anımsatarak, ''Gönlüm hep ticarette doğrusu ama ticaretin de ayrı bir yeri var. Yaptığınız işlerin etkisi çok geniş'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...