Borsa İstanbul, ortaklık için devlerle görüşüyor

İMKB'nin yerine geçecek olan Borsa İstanbul'un teknolojik altyapısını güçlendirmek üzere stratejik ortaklık konusunda CME Group, NYSE ve Deutsche Boerse ile görüşülüyor.

Borsa İstanbul, ortaklık için devlerle görüşüyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın, birleşme ile oluşacak yeni yapılanmasının ardından kurulacak olan Borsa İstanbul A.Ş'nin teknolojik altyapısını güçlendirmek üzere stratejik ortaklık görüşmeleri yürütüyor.

Görüşülen gruplar arasında ABD'nin en büyük vadeli işlemler ve opsiyon borsası işletmecisi CME Group Inc., Alman Deutsche Boerse ve NYSE Euronext yer alıyor.

İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi çalışmaları kapsamında İMKB'nin şirketleşerek Borsa İstanbul A.Ş'nin kurulması ve teknik altyapının yenilenme sürecine geçilmesi ve ardından da halka arzı planlanıyor. Bütün bu sürecin hayata geçmesi için stratejik ortaklıklar ön adımı oluşturacak.

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, "Deutsche Boerse ve NYSE ile görüştükleri daha önce yansımıştı. CME de görüşülen gruplardan birisi, toplamda 4-5 grup ile görüşülüyor" dedi.

Bir başka kaynak ise, Deutsche Boerse ile yapılan görüşmelerin ortaklıktan ziyade işbirliği amaçlı olduğunu söyledi.

Süreç hakkında bilgi sahibi bir diğer kaynak ise NYSE ile hisse alımı, teknolojik know-how paylaşımı ve karşılıklı hisse kotasyonları konularında görüşüldüğünü ancak görüşmelerin henüz "çok ileri aşamada" olmadığını söyledi. Deutsche Boerse, NYSE ve CME Group yetkilileri konu hakkında yorum yapmadılar.

İMKB-İAB TARİH OLUYOR
Borsa İstanbul'un kuruluş maddelerini de düzenleyen yeni SPK kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte Borsa İstanbul da res'en tescil edildi; İMKB ve İAB'nin tüzel kişilikleri Borsa İstanbul'un esas sözleşme tesciliyle son bulacak, devir, birleşme, organlar, görev ve yetkilerin işleyiş esasları en geç altı ay içinde ilan edilecek.

KAMUNUN PAYI YÜZDE 49
Borsa İstanbul'da kamunun payı yüzde 49, Borsa'nın payı yüzde 41, VOBAŞ'ın yüzde 5, İMKB üyelerinin yüzde 4, aracı kuruluşların yüzde 1, İstanbul Altın Borsası üyelerinin payı binde 3 olacak.

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Kasım ayında Reuters ile yaptığı söyleşide, Borsa İstanbul'da öncelikli amacın sözleşmelerin tek bir platforma alınmasını mümkün kılan teknolojik alt yapıyı oluşturmak olduğunu ve bunu stratejik ortakla yapmak istediklerini söylemişti.

Ancak mevcut durumda Borsa İstanbul'daki yüzde 49'luk kamu payının ne kadarının satılacağı henüz açıklanmadı.

Bir kaynak, "Burada en önemli belirleyici ne kadarlık bir hissenin satılacağı olacak; küçük miktarlarda hisse birkaç gruba mı satılacak yoksa daha büyük oranda hisse gerçek bir stratejik yatırımcıya mı satılacak bu henüz net değil" dedi.

'ORTAKLIK GÖRÜŞMELERİ TEMMUZ SONUNA KADAR BİTER'
Turhan, bugün katıldığı bir toplantıda Reuters'ın sorusunu yanıtlarken, borsa için stratejik ortaklık konusunda görüşmelerini sürdürdüklerini belirterek, Temmuz ayı sonuna kadar bu süreci sonlandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Turhan, "Stratejik ortaklığı Temmuz sonuna kadar sonuçlandırmayı düşünüyoruz, bu kapsamda herkesle görüşüyoruz" dedi.

Toplantıda yaptığı konuşmada da Turhan, stratejik ortaklıkla ilgili görüşmeler yürüttüklerini belirterek "Bu kapsamda geçen gün ABD'li bir yönetici ile görüştük. Bize bir sonraki çeyrek sonuçları ile Borsa İstanbul'un ilgilendiklerini ve buna bakacaklarını söyledi" dedi.

Aralık ayında açıklanan işbirliği kapsamında, Borsa İstanbul ile NYSE, İstanbul'da işlem gören pay senetleri üzerinden Londra'da ortak bir opsiyon piyasası açacak. İstanbul'da Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Piyasası açılmasından bir ay sonra, New York Borsası'nın Londra'daki kuruluşu NYSE Liffe İngiltere, Fransa, Hollanda, Portekiz ve Belçika'yı kapsayacak şekilde münhasırlık hakkına sahip olacak.

Sayfa Yükleniyor...