Borsa son üç günde yüzde 9 eridi

Dış piyasalardaki olumsuz hava ve içeriden IMF'ye yönelik olumlu sinyal gelmemesi üzerine borsada yüzde 3'lük kayıp yaşandı.

Borsa son üç günde yüzde 9 eridi

İMKB, yurtdışı piyasalardaki olumsuz görünüm ve Başbakan Yardımcısı Babacan'ın basın toplantısından IMF anlaşmasına ilişkin olumlu bir haber gelmemesinin ardından ikinci seansta kayıplarını artırdı, satışlar endekste ağırlığı yüksek olan bankacılık hisselerinde yoğunlaştı.

İMKB 100 endeksi haftanın ilk gününde yüzde 3 düşüşle 49 bin 933 puana geriledi. Böylece borsada son üç gündeki kayıplar yüzde 9'u aştı.

Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı, endeksteki düşüşün dış piyasalar kaynaklı olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: "Dış piyasalarda tepkinin zayıf kaldığı görüldü. Tepki gelmeyince düşüşün hızlandığını gördük. Ayrıca Babacan'ın basın toplantısında IMF ile ilgili açıklama gelmemesi tedirginliği artırdı."

Balcı, bankalardaki satışların artmasına ilişkin olarak da, "Özel birşey söz konusu değil, yatırımcının tepkisi o yönde oldu" değerlendirmesini yaptı.

Bütçe açığı sorun yaratan Yunanistan ile ilgili söylentiler piyasada etkili oldu. Deutsche Bank ve Uni Credit'in Yunan bankalarına kısa vadede kredi vermeyi kestİğine yönelik söylentiler piyasalarda dalgalanma yaşanmasına neden oldu.

Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, IMF ile görüşmelerin devam ettiğini ve yeni bir gelişme olursa açıklayacaklarını yineleyerek, IMF konusundan yalnızca kendisinin ve Hazine'nin açıklamalarının dikkate alınmasını bir kez daha istedi.

DOLAR 1,52'NİN ALTINDA
Geçen hafta 1,52'yi aşarak 1.5 ayın zirvesine çıkan dolarda sakin bir seyir gözlendi. Bankalararası piyasada dolar 1,52'nin altında işlem gördü.

AVRUPA'DA BORÇ ENDİŞELERİ
Avrupa borsaları, Avrupa ülkelerinin borçları hakkında devam eden endişelerle banka hisselerine gelen satışlarla, defansif ilaç ve gıda üreticilerindeki kazanımlara rağmen geçen haftaki sert kayıplarını devam ettirdi. Ancak daha sonra ABD borsalarındaki toparlanmayla Avrupa'da da borsalar artıya döndü.

Hafta sonu Kanada'da yapılan G-7 toplantılarında ana gündem maddesi, Avrupa'nın üç sorunlu ülkesi Yunanistan, Portekiz ve İspanya'ydı. G-7'den konu hakkında net bir sonuç çıkmazken, piyasalar hafta boyunca bu üç ülkede yaşanacak gelişmelere odaklanacak.

Sayfa Yükleniyor...