Bu araziler toplulaştırılacak!

Bakanlar Kurulu, Ankara'nın Kalecik ilçesi, Çankırı merkez, Kızılırmak, Kırıkkale Sulakyurt ilçesi ve Manisa'nın Kırkaağaç ilçesine bağlı bazı köylerde, toplam 10 bin 551 hektar alanda arazi toplulaştırma yapılması kararı aldı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığının isteği uyarınca, Ankara'nın Kalecik İlçesi Buğra, Alibeyli ve Akkuzulu köylerinde özel arazi toplulaştırması kapsamında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından uygulama yapılacak.
        
Çankırı merkez Çatalelma, Karadayı ve Alıca köyleri, Kızılırmak ilçesi merkez arazileri ile Bostanlı, Hacılar, Kahyalı, Kemallı, Korcullu, Tımarlı, Yukarıalagöz ve Aşağıalagöz köyü arazileri, Ankara Kalecik'te Mahmutlar köyü arazileri, Kırıkkale Sulakyurt ilçesinde Kıyıkavurgulı, Kıyıhalilinceli, Yeşilli ve Çayoba köylerinde de arazi toplulaştırmaları yapılacak.

Öte yandan Manisa Kırkağaç İlçesinde merkeze bağlı arazilerde de Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunun 17'inci maddesi kapsamında Manisa İl Özel İdaresi tarafından arazi toplulaştırması yapılacak.

Kararda, arazi toplulaştırma kriterlerine uygun olmayan yerler ile teknik olarak arazi toplulaştırma sahasına dahil edilmesi uygun olmayan tepelik, taşlık, çukurluk alanlarda yoğun sabit tesis bulunan alanların toplulaştırma harici tutulacağı belirtildi.
  
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI NEDİR?
Geniş anlamda arazi toplulaştırması ise hem tarımsal alt yapı, hem de kırsal alt yapı hizmetlerinin gerçekleştirilmesi ile mümkündür. Geniş anlamda arazi toplulaştırması kısaca “Kırsal Alan Düzenlemesi”dir. Bu düzenleme içerisinde; tarımsal alt yapı hizmetlerinden (sulama, drenaj, yol) köy imar planlarına, sosyal ve kültürel tesislerden sağlık tesislerine kadar bir planlama ve uygulama söz konusudur.

FAYDALARI NELERDİR?
- Sulama oranları artar.
- Fiziki tesislerin sebep olduğu parçalanmalar önlenir.
- Sulama projelerinin maliyetinde tasarruf sağlanır.
- Sulama ve modern tarım tekniklerinin uygulamasında kolaylık sağlanır.
- Net arazi kullanım alanı ve parsel büyüklükleri artar.
- Her parsel yola ve suya kavuşur, sosyal huzur sağlanır.
- Tarım işletmelerinde iş gücü tasarrufu sağlar.
- Tarım işletmelerinde net gelir artışı sağlanır.


Sayfa Yükleniyor...