Büyüme sürpriz yaptı, dünyada ikinci oldu

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8.8 büyüdü. Türkiye bu büyüme oranıyla dünyanın en hızlı ikinci ekonomisi.

Büyüme sürpriz yaptı, dünyada ikinci oldu

Türkiye ekonomisindeki büyüme ikinci çeyrekte hız kesmiş görünse de, beklentilerin üzerinde güçlü bir Gayrisafi Yurtiçi Hasıla yükselişi yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8.8'le beklentilerin üzerinde büyüdü. CNBC-e'nin 17 kurum ile yaptığı ankette ortalama yüzde 6.8 büyüme bekleniyordu.

Ekonomide ilk 6 aydaki büyüme yüzde 10.2 olarak gerçekleşti.

Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde ise özel tüketim harcamalarının ve yatırımların desteği ile beklentilerin üzerinde yüzde 11 büyümüştü. TÜİK bu rakamı yüzde 11.6'ya revize etti. Böylece Türkiye'nin büyümedeki ilk çeyrek rekoru yükselmiş oldu.

TÜİK verilerine göre, imalat sanayi ikinci çeyrekte yüzde 8 büyürken toplam büyümeye katkısı 2.1 puan oldu. İmalat sanayi ilk çeyrekteki 3.5 puan büyümüştü. Harcamalar tarafında ise, özel tüketim harcamalarının büyümeye katkısı ilk çeyrekteki 9 puanın altında ikinci çeyrekte 6.3 puan oldu. Özel sektör yatırımlarının ikinci çeyrekte büyümeye katkısı ise 6.6 puan oldu. Öte yandan yılın ikinci çeyreğinde ithalatın büyümeye negatif katkısı 5.2 puana geriledi.

EN HIZLI BALIKÇILIK BÜYÜDÜ
Yılın ikinci çeyreğinde sektörler bazından en hızlı büyüme yüzde 20'yle balıkçılıkta yaşandı. İnşaat yüzde 13.2, ticaret yüzde 13, ulaştırma yüzde 11.7, imalat sanayi yüzde 8, tarım yüzde 6 büyüme kaydetti. 6 aylık döneme bakıldığında da en hızlı büyüme yüzde 16.1'le balıkçılıkta görüldü.

TÜKETİM YÜZDE 9.2 ARTTI
İkinci çeyrekte tüketim yüzde 9.2 büyürken, devletin tüketim harcamaları yüzde 4.9 artış kaydetti. Kamu sektörünün yatırımları yüzde 6.6, özel sektörünse yüzde 33.5'lik büyüme kaydetti.

Büyüme sürpriz yaptı, dünyada ikinci oldu - 1

KİM, NE KADAR BÜYÜDÜ?
Yılın ikinci çeyreğinde hiçbir ülke ekonomisinde çift haneli büyüme görülmedi. Çin en hızlı olurken, onu Türkiye izledi.

GSYH, geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10.3, üçüncü çeyrekte yüzde 5.2, son çeyrekte yüzde 9.2, 2010'un tamamında ise yüzde 8.9 büyümüştü.

Sayfa Yükleniyor...