Çağlayan: Cari açık Ocak'ta ezber bozacak

Ekonomi Bakanı Çağlayan, cari açığın Ocak ayında 4 milyar dolar civarında çıkmasını beklediğini söyledi. Çağlayan, teşvik paketinin en geç 10 gün içinde açıklanacağını kaydetti.

Çağlayan: Cari açık Ocak'ta ezber bozacak

Bakanı Zafer Çağlayan, NTV yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Teşvik sistemiyle ilgili bilgi veren Çağlayan şunları söyledi: "500'e yakın kurumun önerilerini aldık. Tüm sosyal gelişmişlik düzeyi incelendi. Çalışmalar tamamen bitti. Bu hafta Başbakan'a bunu arz edeceğiz. Onun liderliğinde kamuoyuna duyuracağız. En geç bir hafta-10 gün içinde gerçekleşir. Teşvikler daha çok yatırımlar için olacak. Bölgesel asgari ücreti kaldırdık, rafa koyduk. Şu anki çalışma çok daha farklı. En geri kalmış, en fakir illeri başta olmak üzere bir takım imkanları getirerek firmalar yatırımları yapsınlar."

Çağlayan, ihracatın 1-17 Şubat arasında 7 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Yerli otomobille ilgili değerlendirme yapan Çağlayan, "Bugün otomotivde yerlilik payı yüzde 44. Başbakan'ın ortaya koyduğu hadise otomobilin isminin yerli olması değil. Tamamıyla teknolojisi, tasarımı, üretimi Türkiye'de yapılabilecek bir otomobili gerçekleştirmek. Biz niye yüzde 44 yerliyiz. Maalesef bize lisans verenler işin kabasını verdiler. Otomobil motorlarını kendi yapıp, kabasını bize bırakıyorlar. Türkiye'de üretimi olmayan üretimlerin yapılması konusunda yeni teşvik mekanizması oluşturuyoruz. Kendi motorunu, kendi üretim teknolojisini yapacak yatırım" dedi.

Ekonomi Bakanı ithalatla ilgili şöyle konuştu: "Enerjiye geçen yıl 54 milyar dolar ödendi. Emtia fiyatları tüm ürünlerde arttı. 2012'de petrol fiyatları çok değişken. Emtia fiyatlarının geçen yıl kadar yükselmeyeceğini ümit ediyorum. Ocak ayında ezber bozan bir cari açıkla karşı karşıya kalacağız. 4 milyar dolar civarında çıkacağını tahmin ediyorum."

Çağlayan, dizi ihracatı konusunda "35 ülkede 40'a yakın dizi gösteriliyor. Dizinin kendi ihracatından öte onun yarattığı etkiyi değerlendiriyorum. Harry Potter dizisinin İngiltere'ye getirdiği dolaylı rakam 2 milyar sterlinden fazladır. Türkiye'nin güzel bölgelerinde çekilen dizilere turistleri de getirmek gerekiyor" dedi.

Sayfa Yükleniyor...