Cari açık 8 ayda 36 milyar dolara indi

Cari açık Ağustos ayında beklentilerin altında geldi. 8 aylık açık 36 milyar dolara geriledi.

Cari açık 8 ayda 36 milyar dolara indi

Ekonominin yumuşak karnı olarak görülen cari açıkta erime devam ediyor.

Cari işlemler dengesi Ağustos ayında 1.18 milyar dolar ile Kasım 2009'dan beri en düşük seviyeye geriledi. CNBC-e anketinde açığın 1.8 milyar dolar olması bekleniyordu.

Yılın sekiz ayında kaydedilen cari işlemler açığı, geçen yılın aynı dönemine göre 18.1 milyar dolar azalarak 36.08 milyar dolara geriledi.

Merkez Bankası verilerine göre, Temmuz ayında 61.857 milyar dolar olan 12 aylık kümülatif cari açık ise Ağustos ayında 59.013 milyar dolara geriledi. Ocak ayında 76.9 milyar dolar olan kümülatif açık yılbaşından bugüne kademeli olarak geriliyor.

Net hata noksan kalemi Ağustos'ta 550 milyon dolar, Ocak-Ağustok'ta 4.24 milyar dolar olarak gerçekleşti.

ŞİMŞEK: İŞ DÜNYASININ BAŞARISI
Cari açık verilerini değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Bu başarı, Türk iş dünyasının, Euro Bölgesi'nde derinleşen borç krizine ve artan küresel belirsizliklere rağmen elde ettiği bir başarıdır'' dedi.

Bakanı Zafer Çağlayan, ''Enerji dışı fazlada şimdiye kadarki en iyi düzeydeyiz. Açıktaki iyileşmenin kaynağı ihracatta yaşanan artış'' dedi.

T-Bank Baş Ekonomisti Veyis Fertekligil, cari açıktaki düzelmenin ekonomideki yavaş büyüme ve ithalatta meydana gelen azalmanın etkisiyle gerçekleştiğini belirtti.

Sayfa Yükleniyor...