Cari açık ve yurtdışı birleşti, borsa sert düştü

İMKB, yüksek cari açık ve bankalara yönelik endişelere negatif yurtdışının eklenmesiyle yüzde 2.93 düşüşle kapandı. Dolar 1,59 düzeyini aştı.

Cari açık ve yurtdışı birleşti, borsa sert düştü

İMKB'de bu hafta beklentilerden yüksek gelen cari açık verisinin bankalara yönelik endişeleri artırmasıyla hızlanan satışlar, teknik destek seviyelerinin kırılması ve Portekiz ve Yunanistan'ın borçlarına yönelik endişelerle negatif seyreden yurtdışının da etkisiyle haftanın son gününde risk almak istemeyen yatırımcıların yaptığı satışlarla yüzde 3'e yakın düşüşle kapandı.

İMKB-100 endeksi kapanışta yüzde 2.93 düşüşle 64 bin 585 puanda seyrediyor. Bankacılık endeksinde de yüzde 2.82'lik kayıp görüldü.

Döviz piyasasında ise artış yaşandı. Euro Bölgesi'ndeki Yunanistan ve Portekiz'in borç sorunlarına ilişkin haberlerle gerileyen euro/dolar paritesine paralel olarak kur yükselirken, işlem hacminin düşük olduğu haftanın son gününde gösterge faiz dar bantta işlem gördü.

Sabah saatlerinde 1,5770 seviyesinde olan dolar 1,59 seviyesini aştı. Bir bankanın döviz masası yöneticisi" Bugün yabancı yatırımcılar nette fazla işlem yapmadı ancak yerli kurumsal müşteri alımları kurda yükselişe neden oldu. Yine gelişmekte olan piyasalar arasında en kötü performans gösteren TL oldu. Dış piyasalar güne sakin başladı, yurtdışı veriler olumluydu ancak Portekiz ve Yunanistan'a ilişkin olumsuz haberler, ABD TÜFE verisinin beklentilere paralel gelmesiyle euro/dolar paritesi geriledi ve dolar/TL'de de yukarı hareket gördük" dedi.

Bugün açıklanan yurtdışı verilerden Euro Bölgesi ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.8 ile beklentilerin üzerinde büyüme kaydederken, ABD'de tüketici fiyatları endeksi Nisan'da yüzde 0.4 ile beklentiler seviyesinde artış kaydetti. ABD'de Michigan tüketici güven endeksi ise Mayıs ayında 72.4 ile beklentilerin üzerinde açıklandı.

Tahvil bono piyasasında dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.71, valörlüde yüzde 8.64, son işlemlerde ise spotta yüzde 8.71, valörlüde yüzde 8.63 seviyesinde olan 20 Şubat 2013 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8.61/8.59 seviyesinden açıldı. İş Yatırım yurtiçi piyasalar uzmanı Emine Reyhan Çakır " Yoğun geçen bir haftadan sonra bugün piyasada işlem hacmi daha düşük oldu. Dün gösterge faiz yüzde 8.75 seviyesini kadar yükselmişti, bugün ise maksimum yüzde 8.68 seviyesini gördük. Bugün ayrıca bankaların dispo günü nedeniyle repolar çoğunlukla bankalararası piyasada yapıldığından İMKB repo piyasasında da oranlar geriledi. Gün içinde gösterge tahvilin faiz yüzde 8.61-8.68 aralığında işlem gördü" dedi.

Gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta ortalama yüzde 8.65, valörlüde yüzde 8.68, son işlemlerde ise spotta yüzde 8.66, valörlüde yüzde 8.74 seviyesindeydi.

Sayfa Yükleniyor...