Çin ve Avrupa likiditeyi kısıyor

Çin Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'ndan likiditeyi kısmaya yönelik yeni adımlar geldi.

Çin Merkez Bankası, piyasadaki aşırı likiditeyi adım adım kısıyor. Çin Merkez Bankası bugün 24 milyar yuan, yani yaklaşık 3,5 milyar dolarlık 1 yıl vadeli tahvil ihalesinde faizi tahminlerin üzerinde 8 baz puan yükselterek yüzde 1,9264'e çıkardı.

Banka geçen hafta da 1 yıl vadeli tahvilin faizini beklentilerin üzerinde 8,29 baz puan yükseltme kararı aldı. Çin Merkez Bankası, ocak ayının ilk haftasında da üç aylık tahvillerin faizini yukarı çekmişti.

Çin, likidite kısma sürecinde en önemli adımlardan birini geçen hafta attı. Çin Merkez Bankası, geçen hafta bankaların zorunlu karşılık oranlarını 0,5 puan arttırmıştı.

Avrupa Merkez Bankası ise, likiditeyi arttırmaya yönelik uygulamaların bir kısmını rafa kaldırmaya devam ediyor.

Avrupa Merkez Bankası, dün İsviçre frankı türünden gerçekleştirdiği haftalık swap işlemlerini durdurduğunu söyledi. Banka, söz konusu uygulamayı kaldırmasına gerekçe olarak, talebin azalmasını ve piyasa koşullarının iyiye gitmesini gösterdi.

İsviçre Merkez Bankası da fonlama koşullarındaki iyileşmeyi gerekçe göstererek Doğu Avrupa ile swap hatlarını kapatıyor. Banka bu çerçevede Polonya ve Macaristan'la kurduğu döviz swap hatlarını gelecek hafta kapatacağını açıkladı.

Sayfa Yükleniyor...