DASK’a talep artacak

Doğal Afet Sigortaları Kurumu, kuruluşundan bu yana en büyük çıkışı kat irtifakındaki değişiklikle yaşadı.

DASK’a talep artacak

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişte Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) yaptırılmasının mecbur tutulmasıyla, ZDS’deki büyüme oranı yüzde 70’e ulaştı.

Bu gelişmelerin yanı sıra, Meclis Komisyonu’nda yasalaşmayı bekleyen Afet Sigortaları Kanunu Tasarısı’nın yasalaşması halinde, yer kayması, fırtına, çığ, dolu ve don gibi doğal afetlerle birlikte, terörizm ve çevre kirliliği gibi riskler de teminat altına alınacak.

Denetim artacak
Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay, çıkartılacak yasanın olumlu katkı yapması için hükümlerin istisnasız uygulanması ve yükümlü olup bu sigortayı yaptırmayanlar için tasarıya eklenecek ceza maddeleri gerektiğini söyledi.

DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar ise, “Su ve elektrik aboneliklerinde de ZDS şartı aranacak olmasının son derece olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyoruz. Cezai yaptırımdan ziyade mesken ile ilgili yapılması gereken işlemlerde zorunlu deprem sigortası aranmasını ve aksi halde işlemlerin durdurulmasının daha doğru buluyoruz” dedi.

Sigortacılık oranı artacak
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, “Halen sadece zorunlu deprem sigortası teminatı sunan DASK’ın, yer kayması, fırtına, çığ, dolu, don vb. doğal afetler için de gerekirse teminat sunabilecek bir yapıya kavuşturulması hedeflenmektedir. ZDS ile birlikte sağlanması düşünülen diğer teminatlar poliçenin primini arttıracağından bu poliçenin pazarlanması açısından bir dezavantaj oluşturacaktır” dedi.

Güneş Sigorta Genel Müdürü İlker Aycı ise, ilgili kanunun çıkması ve bununla birlikte kontrol mekanizmalarının işlemeye başlaması durumunda DASK’ta sigortalılık oranının çok daha iyi noktalara geleceğini ifade etti.

Emlaktimes

Sayfa Yükleniyor...