DB: İhracattaki toparlanma beklenenden hızlı

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zachau, imalat sanayindeki kapasite kullanımının her ay tutarlı bir şekilde arttığını ve ihracattaki toparlanmanın beklediklerinden hızlı olduğunu söyledi.

DB: İhracattaki toparlanma beklenenden hızlı

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, küresel mali krizin etkilerinin ardından imalat sanayi üretimindeki kapasite kullanımının her ay tutarlı bir şekilde arttığını ve artık tekrar kriz öncesi düzeylere ulaştığını ifade etti. Zachau, "Türkiye ekonomisinin toparlanma hikayesi iyi haberlerden birisidir" diye konuştu.

"Geçen yılın dördüncü çeyreğinde, ihracat bir önceki yıla göre yüzde 6.4 büyümüştür, bu oran Türkiye'nin GSYH'daki artıştan biraz daha hızlı olmuştur ve Türkiye için iyi bir işarettir" diyen Zachau, "Aynı Türkiye'nin ithalatı da artmıştır. Dolayısıyla cari açık bu yıl yükselecektir ve özellikle yabancı doğrudan yatırım olmak üzere dış finansmanın çekilmesi bu açığın finansmanında kritik öneme sahip olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin önünde bulunan iki önemli zorluğun yükselen enflasyon ve hâlâ yüksek düzeylerdeki işsizlik olduğunu belirten Zachau, Yunanistan'da ve Euro Bölgesi'nde yaşanan sıkıntıları da değerlendirdi. Türkiye'nin durumunun bazı Euro bölgesi ülkelerinden daha iyi olduğunu belirten Zachau, "Türkiye'nin şu andaki performansı AB'deki bazı ülkelerden daha iyi. Türkiye'nin kamu borcu gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 45'i düzeyinde, bu oran bazı ülkelerle karşılaştırıldığında yönetilebilir bir orandır" dedi.

Türkiye'deki insanların gelirlerinin hâlâ AB'ye göre düşük olduğuna da dikkat çeken Zachau, Türkiye'nin bu farkı kapatabilmesi için daha hızlı büyümesi gerektiğini ifade etti. Zachau, "Uygulanacak iyi politikalarla birlikte, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda daha hızlı büyümesini bekliyorum" dedi. Zachau, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'deki her dört gençten biri işsiz durumdadır. Yeni ve daha iyi işler için bu gençlerin eğitilmesi temel bir gerekliliktir. İŞKUR programlarını genişletmeye başlamıştır ve şu anda bu programlarının başarı oranının ölçülmesi ve zaman içinde bunların mümkün olduğunca etkin hale getirilmesi için bir çalışma yapmaktadır. Daha fazla insana tekrar iş sağlayabilmek için bu konuda

İŞKUR ile birlikte çalışıyoruz. İkinci olarak, Türkiye insanlarına evrensel bir sağlık sigortası kapsamı sunuyor ve sağlık reformunda son birkaç yılda önemli başarılar elde edildi. Ancak, sistemin gelecekte mali açıdan karşılanabilir hale getirilmesi gerekmektedir. İnsanların bugün hastanelerde maliyetli bir şekilde aldığı tedavi hizmetlerinin çoğu için yerel hekimlerine başvuracakları aile hekimliği sisteminin oluşturulması önemli bir reformdur ve bu konuda da hükümetle birlikte çalışıyoruz".

Mali kuralın yeni bir çıpa olduğunu belirten Zachau, "Mali kural çok önemli ve olumlu bir adımdır. Bu kuralı olumlu karşılıyoruz. İyi bir şekilde tasarlanmış, açık için iddialı bir hedef ortaya koyuyor. Etkili bir şekilde uygulanması halinde borcun oldukça yönetilebilir düzeylere çekilmesine yardımcı olacaktır" dedi. Zachau, bir sonraki önemli adımın mali kuralın güçlü bir şekilde uygulanması olduğuna dikkat çekti ve olası sağmalara karşı açık, tutarlı ve şeffaf müdahalelerin belirlendiği bir performansın gerekli olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin genç ve hızla artan nüfusunun ülkenin en büyük ve en önemli varlığı olduğuna işaret eden Zachau, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genç ve hızlı artan nüfus aynı zamanda eğitim ve istihdam konusunda en önemli yapısal zorluktur. Türkiye yapısal işsizlik sorununun olduğu tek ülke değildir. Neler yapılabilir? Bunun yollarından birisi şirketlerin yeni işçi işe almasını kolaylaştırmaktır. Birçok genç çalışan yarı zamanlı veya kısa süreli işçi olarak çalışma hayatına başlamaktadır. Türkiye'deki düzenlemeler bunu işverenler için güçleştirebilmektedir. Yarı zamanlı ve kısa süreli istihdamın kolaylaştırılması gençlere ve kadınlara yardımcı olacak ve daha fazla istihdam yaratılmasına katkıda bulunacaktır".

Zachau, işsizleri daha iyi korumak ve aynı zamanda şirketlerin işgücü uyum çabalarını kolaylaştırmanın da daha fazla istihdamın yaratılmasına yardımcı olacağını ifade etti. İşçilerin yeniden eğitimi ve yeniden iş bulmalarına yardımcı olunmasının da önemine dikkat çeken Zachau, "Uzun vadede ise eğitimin kalitesinin daha da yükseltilmesi gerekecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Sayfa Yükleniyor...