Deprem küresel arz zincirini vurdu

Japonya'daki deprem ve tsunami, küresel arz zincirinde sıkıntı yaratmaya başladı. Japonya'da üretimin aksaması, küresel çapta imalat sektörü için büyük risk yaratıyor.

Deprem küresel arz zincirini vurdu

Japonya'daki felaket beklendiği gibi küresel üretimi de olumsuz etkilemeye başladı. Bazı çokuluslu şirketler, küresel arz zincirinin sekteye uğradığı uyarısında bulunuyor.

Financial Times'ın haberine göre, General Motors, Japonya'daki felaketin ardından üretiminin sekteye uğradığını açıklayan ilk çokuluslu şirket oldu. GM, Japonya'dan gelen yedek parça arzında sıkıntı olduğu için, pazartesi gününden itibaren, Louisiana'daki bir montaj fabrikasında üretimi durduracağını açıkladı.

Sony Ericsson, felaketin arz zincirini etkileyeceğini belirtirken, Volkwagen orta vadede yedek parça sıkıntısı çekebileceğini kaydetti. Nokia'ya yakın bir kaynak ise şirketin arz zincirinin bozulmasını beklediğini söyledi.

Teknoloji sektörü analistlerine göre, Apple'ın iPad 2 üretiminde kullandığı bazı parçalar Japonya'dan geliyor. Bu nedenle Apple'ın bu parçaları sağmalada sıkıntı yaşayabileceği belirtiliyor.

Dünyanın en büyük imalat sektörlerinden birine sahip olan Japonya, aynı zamanda imalat sektörü için dünyanın en büyük parça tedarikçilerinden de biri. Dünya genelinde elektronik parçaların yüzde 40'ı, yarı iletken çiplerin ise yüzde 19'u Japonya'da üretiliyor. Japonya, küresel otomotiv sektörü için de önemli bir yedek parça tedarikçisi. Japonya'da elektrik kesintilerinin sürmesi ve üretimin aksamaya devam etmesi olasılığı, Japon imalat sektörü ve küresel arz zinciri için büyük risk yaratıyor.

Sayfa Yükleniyor...