Dev helikopter ihalesini ABD'liler kazandı

109 helikopter üretimini kapsayan ihaleyi ABD'li Sikorsky şirketi kazandı.

Dev helikopter ihalesini ABD'liler kazandı

Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK), uzun süredir karar aşamasında bulunulan ancak resmi açıklamayı bir türlü yapamadığı genel maksat helikopteri ihalesini ABD'liler kazandı.

Genel Maksat Helikopter Projesi ihalesinde, ABD'li havacılık ve savunma sanayi şirketi Sikorsky firmasıyla sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, helikopterin, gövde, motor, aviyonik sistemleri, görev yazılımları gibi önemli parçalarının TUSAŞ ana yükleniciliğinde yurtiçinde üretileceğini belitti.

Proje maliyetinin 3.5 milyar dolar olduğunu ifade eden Gönül, ilk aşamada 109 helikopter üretileceğini, bu sayının 600'e kadar çıkabileceğini kaydetti.

Gönül, Sikorsky Aircraft firması ile birlikte Türkiye'ye özgü tasarlanacak genel maksat helikopterlerinin 10 ton sınıfında olacağını ve 18 asker taşıyabileceğini bildirdi.

'TARİHİ BİR KARAR'
Bakan Gönül, Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısında bugün Türk savunma sanayisi açısından tarihi bir karar verildiğini belirtti.

NATO ülkeleri arasında en çok helikopter kullanan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ifade eden Gönül, şöyle konuştu: ''Bugüne kadar hep helikopterler ithal edildi. Şimdi ilk defa önemli bir adım atıyoruz ve genel maksat helikopteri üretimini başlatıyoruz. Bugünün başka bir önemi daha var; 8 yıldır başlattığımız, her birini ayrı ayrı devam ettirdiğimiz büyük projeler genel maksat helikopteri ihalesiyle tamamlanmış oldu. Bu büyük projelerden yüksek irtifa savunma sistemleri halen bekliyor. Onda da alçak irtifa ve orta irtifa belli bir yere geldi, yüksek irtifada NATO hava savunma sisteminin kapsamı tespit edildikten sonra yol haritamız daha iyi belli olacak.''

İKİ FİRMA YARIŞTI
109 genel maksat helikopterinin Türkiye'ye satışı için İtalyan Agusta Westland ile Amerikan Sikorsky şirketi çekişiyordu. İhalede ABD firması Sikorsky S-70 Blackhawk, İtalyan-İngiliz ortaklığı Agusta Westland ise TUHP 149 modeliyle yarışıyordu.

Son toplantıda, Ankara fiyatın indirilmesini istemişti. Bunun üzerine İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Başbakan Erdoğan'a mektup yazmış ve Agusta şirketi için destek talep etmişti.

Daha önce iki kez ertelenen ihaleyle alınacak 109 helikopterin, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü'nün hizmetine verilmesi planlanıyor.

Sayfa Yükleniyor...