Dolar 1,61 lirayı aştı

Euro/dolar paritesindeki gerileme ile dolar/TL 3 Mart'tan bu yana en yüksek olan 1,6115 seviyesine yükseldi.

Dolar 1,61 lirayı aştı

Avrupa bölgesindeki borç sorunlarına yönelik endişeler ve Euro/dolar paritesindeki gerileme ile dolar/TL 1,61 seviyesini aşarken, bu haftaki PPK toplantısı öncesi oyuncuların pozisyon ayarlamaları nedeniyle gösterge faiz yüzde 9.08'e kadar yükseldi.

Bu sabah ilk işlemlerde 1,5935 seviyesinde olan dolar/TL, en son 3 Mart'ta gördüğü 1,6115 seviyesine kadar yükseldi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Avrupa'daki borç sorunlarına ilişkin endişeler nedeniyle piyasalar oldukça negatif. Çok ciddi bir yabancı talebi görüyoruz. Kurda 1,60 seviyesi aşıldıktan sonra bir miktar lokal satışları da hızlandı ancak yabancı talebi kuvvetli" dedi.

Almanya'da özel sektörde büyüme Mayıs'ta, Ekim'den bu yana görülen en düşük hızda gerçekleşti. Markit'in hazırladığı Almanya imalat sanayi satın alma yöneticisi (PMI) endeksi Mayıs'ta beklentilerin altında 58.2 olarak açıklandı.

Öte yandan son günlerde görülen yabancı satışları ve piyasa oyuncularının pozisyon ayarlamaları nedeniyle gösterge tahvilin bileşik faizi spot piyasada ilk işlemlerde Nisan başından bu yana en yüksek olan yüzde 9.08 seviyesine yükseldi.

Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "Kurdaki yükseliş bono tarafına da yansıyor. Son günlerde oldukça yabancı çıkışı gördük buna karşın lokal ilgisi olmadı. Ayrıca piyasa oyuncularının pozisyon ayarlamalarını da görüyoruz. Faizde yukarı hareket devam edebilir" dedi.

Tahvil bono piyasasında Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 8.87, valörlüde yüzde 8.95, son işlemlerde ise spotta yüzde 8.90, valörlüde yüzde 8.95 seviyesinde olan 20 Şubat 2013 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 9.00/8.97 seviyesinden açılmıştı.

Başka bir bankacı da "Bu haftaki PPK toplantısının da faizdeki yükselişte etkisi vardır. Bazı yabancı raporlarda faiz artırım beklentilerinde de bahsedilmiş. Piyasada bir gerginlik var ama PPK'dan sonra piyasa rahatlayabilir" dedi.

Sayfa Yükleniyor...