ECB faiz kararı ne kadar, yüzde kaç oldu? (2023 ECB nisan ayı PPK faiz kararı)

Avrupa Merkez Bankası (ECB) nisan faiz kararı toplantısı sona erdi ve Para Politikası Kurulu tarafından politika faizi açıklandı. Küresel piyasaları etkileyecek olan nisan ayı ECB faiz kararının ne kadar, yüzde kaç olduğu merak ediliyor. Peki, ECB faiz kararı ne kadar, yüzde kaç oldu?

ECB faiz kararı ne kadar, yüzde kaç oldu? (2023 ECB nisan ayı PPK faiz kararı)

Nisan ayı ECB faiz kararı açıklandı. Altın, dolar ve kripto para yatırımcıları tarafından yakından takip edilen faiz kararının ne yönde olduğu merak ediliyor. Peki, nisan ayı ECB faiz kararı ne kadar, yüzde kaç oldu?

ECB KARARI NE KADAR, YÜZDE KAÇ?

(ECB), piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı.

Banka beklentilere paralel hareket ederek politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 3,75' e yükseltti.

ECB, 3,2 trilyon euro büyüklüğündeki varlık alım programı (APP)
kapsamında vadesi dolan kredileri yeniden yatırmayı durduracağının sinyalini verdi.

ECB temmuz ayından beri faizleri toplam 375 baz puan yükselterek tarihindeki en seri sıkılaştırma adımlarını atmıştı. Ancak ücret ve fiyat baskıları karşısında bankanın sıkılaştırma adımlarına devam etmesi bekleniyor.

ECB faiz kararı ne kadar, yüzde kaç oldu? (2023 ECB nisan ayı PPK faiz kararı) - 1

BEKLENTİSİ NE YÖNDEYDİ?

'nın (ECB) mayıs toplantısında değinilecek ana konunun enflasyon olması öngörülüyor.

Bugün yapılacak toplantıya ilişkin piyasalarda 25 baz puanlık faiz artırımı fiyatlanmasına karşın 50 baz puanlık artırım da masada bulunuyor.

Enflasyonun düşüş trendinde olmasına karşın hala yüksek seviyelerde bulunmasının da "güvercinler" ve "şahinler" arasında tartışmalara sebep olabileceği belirtiliyor.

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yaptığı açıklamalarla karışık bir seyir izlerken, bugün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı yatırımcıların odağına yerleşti.

Fed, dün politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına yükseltti.

Geçen yılın mart ayından bu yana 10. faiz artırımını gerçekleştiren Banka, faiz oranını toplam 500 baz puan yükseltmiş oldu.

ECB'nin bugün 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, Banka'nın yıl sonuna kadar toplamda 75 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.

Sayfa Yükleniyor...