İstanbul'da CNBC-e'ye konuşan Tarım Bakanı Mehdi Eker, et fiyatlarının düşmeye başladığının müjdesi verdi.

Eker, "Yaptığımız açıklamalar, çalışmalar etkisini gösterdi. Son 1-2 hafta içinde fiyatlar düşüşe geçti" dedi.

Ocak'ta ortalama 14,03 lira olan karkas dana etinin kilosu, Şubat'ta 15,5 liranın üstüne çıktıktan sonra Mart'ın ilk haftası 15,5 ve altına geriledi.

Ankara Ticaret Borsası'nda 4 Mart'ta 15,81 lira ile en yüksek seviyesini gören et fiyatları, 5 Mart'ta yüzde 4 düşerek 15,28 oldu.

Karkas fiyatlarındaki düşüş rafa da yansıdı. Et ve Balık Kurumu'nun verilerine göre Mart'ın ilk haftasıyla Şubat'ın son haftası karşılaştırıldığında 1 kilo kıymanın fiyatı yüzde 5,05, bonfilenin yüzde 3, kuzu pirzolanın fiyatı da yüzde 30,54 düştü.

Bakan Eker, fiyatların kalıcı olması için üretimi uzun vadede teminat altına almaya çalıştıklarını ve sonuç almaya başladıklarını söyledi.

Eker, "Kalıcı olarak fiyat artışını etkileyecek üretim problemidir üretim problemi yok; yeteri kadar besi materyalı var. Türkiye genelinde. 2 milyon 66 bin beside büyükbaş hayvan tespit ettik. 500 bin ton et demektir. İkiyle çarptığınızda yılda iki besi dönemi var. 1 milyon ton et yapar" diye konuştu.