'Et ve tırnak gibiyiz, kredileri geri çağırmayız'

Devlet Bakanı Çağlayan'ın bankalara uyarısını değerlendiren Garanti Bankası yöneticisi Tolga Egemen "Müteahhitlerle et ve tırnak gibiyiz. Kredileri geri çağırmayız" dedi.

'Et ve tırnak gibiyiz, kredileri geri çağırmayız'

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın Libya'daki Türk şirketlerine destek olun çağrısına bankalardan cevap geldi.

Bankacılar Libya'da ayaklanma nedeniyle işleri yarım kalan Türk müteahhitlere anlayışlı davranacak.

CNBC-e'ye konuşan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Tolga Egemen, müşterilerinin can güvenliğinden endişe ettiklerini, kredi derdinde olmadıklarını söyledi.

Egemen, "Bakanın dediği gibi et ve tırnak olma olayı gerçek hayatta var. Büyük müteahhitlerin hepsi yurtdışında iş alırken arkalarında türk bankalarının gücünün hissettiğinden o birlik ve sinerji ile işleri alıyoruz. Biz hiçbir zaman kredi çağırmak gibi bir şey aklımızın ucundan geçmez. Ben kendi bankam adına konuşayım. Biz zaten kriz döneminde destek olmamızla biliniriz. Ben sektörde kimsenin de tavır alacağını düşünmüyorum" dedi.

RİSK TEMİNAT MEKTUPLARINDA
Müteahhitlerin kullandığı nakdi kredilerin düşük olduğunu söyleyen Egemen, bankacılar için riskin teminat mektuplarında olduğunu belirtti. Egemen, "15.3 milyar dolarlık işin yüzde 10-20'sine teminat mektubu verilmiş olsa, 2 milyar doların üstünde 3 milyar dolara yakın bir mektup riskinden bahsetmek mümkün" diye konuştu. Egemen, Libya'nın da bu mektupların nakde çevrilmesini isteyeceğini düşünmediğini kaydetti.

Egemen, aksi olursa ortada mücbir sebep bulunduğundan Türk bankalarının mahkemeye gidebileceğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...