Faiz tarihin en düşüğünde

IMF beklentisi ve olumlu dış piyasalarla dolar 1,57'nin altına indi, faiz ilk kez yüzde 13'ün altına geriledi.

Faiz tarihin en düşüğünde

Global piyasalardaki olumlu hava, devam eden IMF beklentileri ve Merkez Bankası'ndan beklenen faiz indirimleriyle gösterge tahvilde bileşik faiz dün kırdığı tarihi rekorunu yenilerken, kur parite etkisinin de desteğiyle 1.57'nin altında indi.

İMKB verilerine göre gösterge tahvilde spot kapanışlar itibarıyla en düşük faiz en son 2 Mayıs 2006'da yüzde 13.24 ortalama bileşik seviyesiyle gerçekleşmiş ve gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 13.21 bileşik seviyesine gerileyerek tarihi rekorunu kırmıştı. Aynı kıymette bileşik faiz bugün spot kapanışta yüzde 13'ün de altına inerek tarihi rekorunu yeniledi.

Devam eden IMF ile kısa sürede anlaşma beklentilerine dikkat çeken yerli bir bankanın tahvil/bono yöneticisi, "Yeni göstergede tahvilin piyasada işlem gören miktarı gerçekten çok az. Miktar az olunca inişlerin ve çıkışların da hızlı olması doğal. Önümüzdeki hafta Merkez Bankası'nın faizleri 50 baz puan indirmesi bekleniyor. Bütün bu indirim süreci zaten şimdiye kadar aşağı yönlü hareketlerin ana nedeniydi. Bugün için Wells Fargo açıklamalarının ardından global piyasalarda hızlı toparlanma oldu ve iç piyasayı da etkileyen en önemli gelişme bu olarak göze çarpıyor" dedi.

Bankacı global piyasalara bağlı olarak düşüşün sürebileceğini ancak düşüş hızının artık daha yavaş olmasını beklediğini söyledi.

ABD'li banka Wells Fargo, birinci çeyrekte 3 milyar dolar, yani hisse başına 55 sent civarında kâr etmeyi beklediğini açıkladı.

IMF ile ara verilen görüşmelere yeniden başlanacağının açıklanmasının ardından yönünü aşağı çeviren ve bir aydan kısa sürede 1,80 seviyelerinden 1,60'ın altında gerileyen dolar/TL dün spot kapanışında 1,5930 TL olurken bugün spot kapanış 1,5690 seviyesinde gerçekleşti.

Tahvil/bono piyasalarında 2 Şubat 2011 vadeli yeni gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi, dün spot kapanışta yüzde 13.21, valörlüde yüzde 13.08 olurken, aynı tahvilde bugün spot kapanış yüzde 12.99 valörlüde yüzde 12.98 olarak gerçekleşti. Gösterge tahvilde işlem bazında bileşik faiz bugün yüzde 12.90 seviyesine kadar geriledi.

BORSA YÜZDE 3.2 YÜKSELDİ
Borsada yükseliş bugün de sürdü. İMKB Ulusal 100 Endeksi yüzde 3.23 primle 28 bin 546 puandan kapandı. Toplam işlem hacmi düne göre yüzde 31.58 yükselerek 2.5 milyar lira oldu.

Yatırım Finansman stratejisti Fatih Baykan, "Yarın ABD'de piyasalar kapalı ve muhtemelen sakin bir seyir olacaktır. Olumlu havanın devam edebileceğini söyleyebiliriz. Yarın kapasite kullanım oranı var ve veri muhtemelen düşük gelecek. Ancak piyasaları etkilemesini beklemiyoruz çünkü bu hafta sanayi üretimi verisi açıklandı ve olumlu havayı çok bozduğunu söyleyemeyiz. IMF ile beklenti daha ağır basıyor" dedi.

Sayfa Yükleniyor...