Fitch'ten 'mali uçurum' senaryosu

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD'nin mali uçuruma çözüm bulamaması durumunda işsizlik oranının yüzde 10'u geçeceğini öngördü.

Fitch'ten 'mali uçurum' senaryosu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD'deki "mali uçurum" sorununun resesyona yol açarak ülkede işsizlik oranının yüzde 10'un üzerine yükselmesine neden olabileceğini açıkladı.

Fitch'ten yapılan açıklamada, geniş kapsamlı olası etkileri göz önünde alındığında, Kongre'nin vergi artışı ve harcama kesintilerinin devreye girmesine izin vermesinin beklenmediği belirtildi.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, Ekim'de işsizlik oranı yüzde 7.9'a yükseldi.

ABD Kongresi eğer yıl sonuna kadar bütçe açığının azaltılması konusunda anlaşma sağlayamazsa, bu durum 2013'te büyük harcama kesintileri ve vergi artışlarının otomatik olarak devreye girmesi sonucunu doğuracak. "Mali uçurum" şeklinde ifade edilen bu durumun gerçekleşmesi hâlâ toparlanmakta olan ABD ekonomisine ciddi zarar verecek.

Senato ve Temsilciler Meclisi liderleri Cuma günü Beyaz Saray'daki toplantı sonrasında yaptıkları açıklamalarda mali politika değişikliklerinin belirlenmesinde esneklik gösterebileceklerinin işaretini vermişlerdi. Başkan Barack Obama mali uçurum görüşmeleri için Kongre liderleriyle Şükran Günü'nü izleyen haftada da bir araya gelecek.

Sayfa Yükleniyor...