Goldman: TL yüzde 5 daha değer kaybedecek

Dolardaki yükseliş sürerken ABD'li Goldman Sachs, Türk Lirası'nın yüzde 5 daha değer kaybedeceğini öngördü. Bankaya göre, dolar üç ay sonra 1,75 olacak.

Goldman: TL yüzde 5 daha değer kaybedecek

Döviz piyasasında son günlerde hareketlilik yaşanıyor.

Dolar içeride dün 1,73 lirayı aşarak Mart 2009'dan beri en yüksek düzeye çıktı. Merkez Bankası'nın döviz alım ihalelerine ara vermesine rağmen dolar bugün de 1,72 seviyesinde işlem görüyor.

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, TL'nin durumuyla ilgili bir değerlendirme yaptı.

Banka raporunda şunları kaydetti: "TL oldukça büyük bir satış baskısı altında ve reel anlamda Kasım 2010'dan bu yana yüzde 20 değer kaybetti. TL'de yüde 5'lik değer kaybı daha bekliyoruz. Bu yükseliş, TL'nin aşırı yüksek seviyelere yaklaştığı anlamına gelebilir.

Ancak Merkez Bankası'nın enflasyon konusundaki hareket alanının daralıyor olabileceğine ve TL'de yaşanacak daha ciddi bir zayıflığın 2012 hedeflerini tutturma konusunda riskler doğuracağına işaret ediyoruz.

TL'deki düşüş hızıyla, Merkez Bankası'nın potansiyel volatilite sorunları yaşayabileceğini düşünüyoruz. Bu, TL'yi dengelemek için daha şahin bir politikaya ihtiyaç duyulabileceği anlamına geliyor. TL'nin nerede dengeye kavuşacağı, Merkez Bankası'nın politika adımlarının zamanlamasına ve gücüne bağlı olacak.

Dolar/TL için hedeflerimizi yükseltiyoruz. Dolar/TL'de üç aylık tahmini 1,65'ten 1,75'e, altı aylık tahmini 1,57'den 1,67'ye, 12 aylık tahmini ise 1,47'den 1,55'e çıkarıyoruz. Euro/TL'nin üç ay sonra 2,54, altı ay sonra 2,51, oniki ay sonra ise 2,48 olmasını bekliyoruz."

Sayfa Yükleniyor...